Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Albanija će među prvim priznati nezavisnost Kosova


Bamir Topi (l) i Joachim Rucker (d) u Prištini

Predsednik Albanije Bamir Topi izjavio je da će, nakon neuspeha dodatnih pregovora o statusu, institucije Kosova proglasiti nezavisnost kada procene da je vreme za to.

"Pred istorijskim smo momentom, kada će institucije Kosova proglasiti nezavisnost u trenutku kada to procene opravdanim. Ona će biti premisa stabilnosti I mira na Balkanskom poluostrvu”, rekao je predsednik Albanije. Topi je rekao da će Kosovo biti država po evropskim standardima u okviru sadašnjih granica. On je na sastancima sa šefom UNMIK-a,Joahimom Rikerom, predsednikom Kosova Fatmirom Sejdiu i u obraćanju poslanicima Skupštine Kosova istakao da Kosovo treba da bude zajednica svih njenih građana, samim tim i Srba.

Topi se založio za ostvarivanje prava manjina prema najvišim standardima koji su zastupljeni u planu međunarodnog posrednika Martija Ahtisarija. Predsednik Topi je kazao da je budućnost svih zemalja Balkana u Evropskoj uniji. Odgovarajući na pitanje da li će Albanija biti prva zemlja koja će priznati nezavisnost Kosova, Topi je rekao da je to velika želja Albanije ali da će, ocenjujući osetljivost trenutka, “Albanija biti među prvim zemljama koje će priznati nezavisnost Kosova”.

Šef UNMIK-a, Joahim Riker je rekao da “bilo kakva da su kretanja na Kosovu u vezi sa statusom, mi smo spremni za svaku situaciju." On je ocenio da svi građani Kosova žele mir i stabilnost.

Predsednik Albanije Topi je otvorio kancelariju Privredne komore Albanije u Prištini. Senat Univerziteta u Prištini proglasio je predsednika Albanije počasnim doktorom, dok će u subotu albanski predsednik biti proglašen počasnik građaninom Prištine.
XS
SM
MD
LG