Dostupni linkovi

Američki stav o Kosovu nepromenjen


Rosemary DiCarlo
Rosemary DiCarlo

Zamenica pomoćnika američkog državnog sekretara Rozmari DiKarlo ponovila je danas u Prištini da se status Kosova treba rešiti što pre i da je plan specijalnog izaslanika UN Martija Ahtisarija najbolje rešenje.

Posle razgovora sa DiKarlo, predsednik Kosova Fatmir Sejdiu kazao je da je Kosovo još jednom dobilo podršku Vašingtona za nezavisnost.

Plan Martija Ahtisarija, koji predviđa nadgledanu nezavisnost za Kosovo, je najbolji put da se ide napred u rešavanju budućeg statusa Kosova, izjavila je u Prištini zamenica pomoćnika državnog sekreatara SAD Rozmari di Karlo. Posle razgovora sa predsednikom Kosova Fatmirom Sejdiuom DiKarlo je ponovila stav da se što pre mora doći do rešenja.
Mi smo odavno rekli da ukoliko ne bude postignut dogovor između dve strane smatramo da je Ahtisarijev plan najbolji put i da se status Kosova treba rešiti što pre”, kazala je Rozmari DiKarlo.
Odgovarajući na pitanja novinara da li nakon izbora u Srbiji, treba sačekati još neka dešavanja pa odlučiti o statusu, Rozmari
DiKarlo je podsetila da je američka državna sekretarka Kondoliza Rajs tokom ove nedelje u Berlinu izjavila će se razgovori o statusu nastaviti sa evropskim saveznicima i kosovskim liderima.
Mi verujemo da se ovo pitanje mora resiti tako da se obezbedi stabilnost regiona”, istakla je DiKarlo.
Kosovski predsednik Fatmir Sejdiu izjavio je da je od američke zvaničnice dobio podršku za nezavisnost Kosova.
Još jednom nam je garantovana snažna podrška koju SAD pružaju nezavisnosti Kosova, kako bi se to pitanje što pre rešilo uz saradnju sa EU”, naglasio je Sejdiu.
Sejdiu je kazao da će Kosovo biti posvećeno realizaciji Ahtisarijevog plana i da će doprineti stabilnosti regiona.
XS
SM
MD
LG