Dostupni linkovi

Spasilac afganistanskog kulturnog nasljeđa


muzej Ahmada Shah Sultanija
muzej Ahmada Shah Sultanija

Decenijski ratovi uništili su Afganistansko antičko nasljeđe. Ipak, mali djelić je spašen: jedan Afganistanac je sakupio privatnu umjetničku kolekciju čiji su primjerci stari i po više hiljada godina.

Iako nikada nije naučio da čita i piše, Ahmad Shah Sultani sebe smatra spasiocem afganistanskog kulturnog nasljeđa.Sultani je vlasnik izuzetno vrijedne kolekcije afganistanskih umjetničkih djela, koju je prikupio radeći kao antikvar u Pakistanu i Londonu, nakon što je pobjegao iz rodnog Afganistana prije trideset godina. Bivši zlatarski šegrt kaže da je potrošio milione dolara tokom protekle tri decenije na svojih 15,000 kolekcionarskih primjeraka, koje je pokupovao po Evropi, Iranu, Pakistanu i Dubaiju.
"Ne umijem procijeniti vrijednost ovih umjetničkih djela. Mogu ih samo prebrojati. Ipak, mislim da su neprocjenjive vrijednosti jer su prastari i nema tog novca koji ih može platiti", kaže Sultani.
Iako je Sultani izloži oko tri hiljade djela iz svoje kolekcije tokom 2005. godine u Afganistanu, za što je dobio pregršt pohvala upravo od državnih zvaničnika, njegovi pokušaji da ponovo izloži kolekciju u rodnoj zemlji ostaju bezuspješni zbog blokade afganistanskog Ministarstva kulture.
Odnosi Sultana i zvaničnika u Kabulu pogoršali su se od postavljenja Adul Karim Khoram za ministra kulture prije dvije godine, a dostigli su vrhunac kada je prije par sedmica ministar poništio odluku da Sultani izlaze u Heratu.
"Protiv smo te postavke jer je citadela nominovana za UNESCO-ovu listu zaštićenih znamenitosti. Ova privatna postavka bi mogla uticati da naši pokušaji propadnu", kazao je ministar Khoram i dodao da bi izložbena kolekcija mogla naškoditi I novim arheološkim iskopinama koje se sprovode u tom zdanju. Ministar, međutim, sumnja i u način na koji je Sultani prikupio nepocjenjivu kolekciju – moguće je da je njen sadašnji vlasnik zapravo doprinio uništenju Afganistanske kulturne baštine podržavajući one koji su pljačkali nacionalna blaga, kaže afganistanski ministar.
"Ponoviću da nismo sigurni što radi taj gospodin – I ne znamo ništa o porijeklu njegovih djela koje je već izlagao u Kabulu".
Guverner Herata Sayyad Anwari na ove optužbe ljutito uzvraća tvrdnjama da je upravo ministar učestvovao u uništavanju kulturnog blaga Afganistana kao član islamističke fundamentalističke sekte Hezb-e Islami.
"Khoram je kao član te sekte odgovoran za uništavanje Afrganistanskog blaga u saradnji sa svojim banditima. Vlada bi trebala da ove optužbe ozbiljno razmotri I istraži ih", kaže Anwari.
O ovoj temi smo razgovarali I sa direktoricom Instituta za izvještavanje o ratu I miru sa sjedištem u Kabulu Jean MacKenzie, koja kaže da se zarad političkih I etničkih sukoba izgubila suština jedne kulturološke debate.
"Guverner Herata je Hezar, znači pripadnik jedne etničke grupacije, a ministar je pripadnik Pashtuna, dakle druge etničke skupine. I umjesto da se raspravljaju o suštini problema, pojavlju se optužbe koje na scenu dovode:
Hezb-e Islami i fundamentalističke optužbe. Po mom mišljenju, prava debata je ustuknula pred etničkim i političkim razlikama".
Sultani je toliko ogorčen optužbama da više ne želi da izlaže u svojoj zemlji; čak i ako predsjednik Hamid Karzai poništi odluku ministra o zabrani izlaganja u Heratskoj citadeli, Sultani ne želi dozvoliti da njegova kolekcija bude izložena u toj prastaroj citadeli.
XS
SM
MD
LG