Dostupni linkovi

Ljajić lobira u Briselu


Rasim Ljajić
Rasim Ljajić

Srbija očekuje da će 28. januara sa EU potpisati Sporazum o stabilizaciji i asocijaciji. Analitičari smatraju da bi potpisivanje tog sporazuma imalo uticaja i na birače u Srbiji, koji u drugom krugu, 3. frebruara, biraju predsednika države.

Vlada Srbije još nije dobila poziv od Evropske unije da s njom 28. januara potpiše Sporazum o stabilizaciji i asocijaciji, a Rasim Ljajić, predsednik Nacionalnog saveta za saradnju s Haškim tribunalom, i Vladimir Vukčević, tužilac za ratne zločine, sastaće se danas u Briselu sa evropskim komesarom za proširenje Olijem Renom. Cilj ovog sastanka je da se Brisel obavesti o nastavku saradnje s Tribunalom i o akcijama na lociranju haških optuženika.

Rasim Ljajić je istakao da će tokom ove posete zatražiti od zvaničnika EU više razumevanja za Srbiju. On je uveren da će Srbija uskoro potpisati taj sporazum, pošto, kako je rekao, postoji prostor za njegovo potpisivanje, uprkos protivljenju Holandije:

”Reći ću vrlo otvoreno da bi drugačija odluka mogla da utiče na unutrašnju političku scenu u Srbiji. Smatramo da smo zaslužili da potpišemo Sporazum a da EU uvek ostaje sredstvo pritiska na Srbiju na našem daljem putu i narednoj stepenici ka evropskim integracijama. Prema tome, ne mogu tvrditi da ćemo 28. januara potpisati Sporazum i mislim da je manje bitno da li će to biti baš tada, ali veoma je važno da ga potpišemo što pre i u tom pogledu sam optimista – mislim da ćemo u vrlo bliskoj budućnosti taj Sporazum ipak potpisati uprkos protivljenju pojedinih zemalja.”

Analitičari smatraju da bi potpisivanje, ali i ne potpisivanje tog Sporazuma moglo imati velikog uticaja na birače. Politički analitičar Zoran Sekulić, kaže za RSE, da u evropskoj administraciji postoji spremnost i preovlađujuće raspoloženje da se Srbiji pošalje pozitivan signal i da potsticaj da uđe u proces evropskih intergracija, ali, kaže Sekulić, takvo raspoloženje ne vlada i u svim vladama država članica EU:

”U ovom trenutku, iako je ostalo tek nekoliko dana, je potpuno neizvesno da li će 28. januara biti potpisan taj Sporazum.”

Srđan Bogosavljević, iz agencije za ispitivanje javnog mnjenja "Stratedžik marketing", kaže za RSE, da će potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i asocijaciji pojačati entuzijazam proevropski orijentisane Srbije:

”Ovo je među retkim stvarima koje se pokazuju kao efektne za birače, kao nešto što je jasna poruka ili dobitak, jasno isporučivanje nekog rezultata proevropske politike Borisa Tadića. Dakle, u tom smislu, to bi sigurno bilo nešto što bi donekle doprinelo. U trenutcima izborne trke, koja se završila kako se završila, sa ogromnom izlaznošću, nema više neke nove izlaznosti, pitanje je ko će se pokolebati a ne da li će neko novi izaći. Sigurno je da bi taj proevropski put, koji se nikako ne može pripisati kandidatu SRS nego pre kandidatu DS, imao neki uticaj, a sada je svaki, pa i takozvani neki uticaj, veoma važan.”


Ipak, neki analitičari smatraju da potpisivanju ili ne potpisivanju Sporazuma o stabilizaciji i asocijaciji 28. januara, ne treba davati preveliki značaj. Jedna od njih je i Jelica Minić iz Evropskog pokreta u Srbiji. Ona za RSE kaže:

“Ne treba verovati da je ovaj Sporazum neki magični štapić koji će nedvosmisleno razrešiti situaciju, ali je sigurno da je potencijalni uticaj potpisivanja Sporazuma veliki.”

Zoran Sekulić ističe da bi potpisivanje Sporazuma imalo uticaja na birače između dva izborna kruga i verovatno bi predstavljalo izvesnu podršku Borisu Tadiću:

“Sporazum bi predstavljao prvi zvanični ugovor između Srbije i EU i praktično prvi korak u formalnom procesu evropskih integracija Srbije. Dakle, mislim da Sporazum može koristiti Borisu Tadiću, ali Sporazum može koristiti više samoj Srbiji. I obrnuto, ne potpisivanje bi verovatno donekle umanjilo šanse Borisa Tadića, ali bi napravilo mnogo veću štetu samoj Srbiji, koja zapravo i nema drugu opciju osim da ide u pravcu EU.”

XS
SM
MD
LG