Dostupni linkovi

Kfor ne očekuje probleme na severu Kosova


vojnici Kfora
vojnici Kfora

Komandant KFOR-a Gzavije Bo de Marnjak izjavio je danas u Zvečanu, nadomak Kosovske Mitrovice, da je ta vojna misija spremna da obezbedi mir, bezbednost i stabilnost za sve građane Kosova.

Želim da naglasim da sam kao glavnokomandujući KFOR-a zadužen za obezbeđivanje mira i bezbednosti na Kosovu. KFOR je ovde prisutan radi očuvanja sigurnosti zemlje. Ja ovde prenosim poruku da I lideri sa severa Kosova takođe treba da se posvete tome”, kazao je komandant KFOR-a.

On je nakon susreta sa predsednikom Skupštine Opštine Zvečan Dragišom Milovićem naglasio da u periodu iščekivanja odluke o statusu Kosova KFOR- ne očekuje pojavu nasilja na ovim prostorima pa samim tim ni na severu Kosova. "Ne vidim da će se u budućnosti na severu Kosova pojaviti neki problemi. Opet želim da ponovim da je KFOR spreman na sve mogućnosti, ali zaista ne vidim nikakav problem ovde na severu”, naglasio je on.

Predsednik SO Zvečan Dragiša Milović kazao je da je glavna tema razgovora sa glavnokomandujućim KFOR-a bila položaj interno raseljenih i prognanih lica u Zvečanu.

“U našoj opštini Zvečan ima blizu 4.500 interno-raseljenih i prognanih lica. To su lica koja su proterana sa svojih ognjišta i kuća 1999. godine i nakon 17. marta 2004 godine i koja se i dalje nalaze na prostoru naše opštine, odnosno, još uvek se nisu vratili svojim kućama. Francuski general je iz ‘prve ruke’ ovde u Zvečanu čuo mišljenje predstavnika sela Svinjare, iz južnog dela Mitrovice. Svi oni su istakli da bezbednost i sloboda kretanja čine glavni razlog zašto se oni do danas nisu vratili svojim kućama”, rekao je Milović.

XS
SM
MD
LG