Dostupni linkovi

Srpsko-albansko naselje u Kosovskoj Mitrovici


Kosovska Mitrovica
Kosovska Mitrovica

Naselje Bošnjačka mahala u severnom delu Kosovske Mitrovice jedno je od tri naselja u ovom podeljenom gradu u kojem zajedno žive Srbi i Albanci.

U razgovoru sa njima pokušali smo da saznamo da li se i koliko osećaju bezbedno i sigurno u danima kada se očekuje odluka o budućem statusu Kosova.

Naselje Bošnjačka mahala u severnom delu Kosovske Mitrovice jedno je od tri naselja u ovom podeljenom gradu u kojem zajedno žive Srbi i Albanci. U razgovoru sa njima pokušali smo da saznamo da li se i koliko osećaju bezbedno i sigurno u danima kada se očekuje odluka o budućem statusu Kosova.

Jevrem Simić je pre konflikta na Kosovu 1999. godine sa suprugom i dvoje dece živeo u južnom delu Kosovske Mitrovice. Do ove godine je živeo kao podstanar u severnom delu grada i danas, kaže, u Bošnjočkoj mahali živi u daleko boljim uslovima.

Živeo sam u južnom delu Kosovske Mitrovice i tamo mi je 1999. godine ostalo sve. Nakon tog perioda sa porodicom sam osam godina živeo u severnom delu grada u jednom iznajmljenom stanu u potkrovlju u veoma teškim uslovima. Živeli smo bez vode, struje i svetlosti. Ovde u Bošnjačkoj mahali nam je za sada dobro, nismo imali nikakvih problema od strane komšija. Mogu vam reći da u nama živi nada da će vremenom sve biti bolje”, kaže on.

Simić ističe da je kod njega prisutna izvesna doza straha zbog neizvesnosti u pogledu rešavanja budućeg statusa Kosova.

Ne mogu da kažem da živimo baš bez ikakvog straha. Mi živimo svoj život i idemo svojim putem. Za sada nas zaista niko ne dira. Što se tiče toga da Kosovo proglasi nezavisnost, mogu samo reći da oni mogu da traže svoje ali i mi ne damo severni deo. Albanci neka ‘teraju’ svoju politiku a mi ćemo svoju. Ja, moja žena i naša deca smo čvrsto rešeni da ostanemo na Kosovu i Metohiji. Do kraja”, naglasio je Simić.

Muzaćeta Bećiri sa svojom osmočlanom porodicom godinama živi u mešovitom naselju Bošnjačka mahala. Kaže da svoju kuću nisu napuštali ni 1999. godine.

Ja i moja porodica živimo u svojoj kući i na svojoj zemlji i osećamo se sigurno. Uvek smo živeli zajedno sa Srbima, Bošnjacima i Turcima pa tako i danas. Moja porodica zaista nije imala nikakvih problema sa komšijama druge nacionalnosti. Evo u kući pored nas žive i Srbi i sa njima imamo pravi komšijski odnos” kazala je ona.

Pitali smo gospođu Bećiri da li je njena porodica razmišljala o preseljenju u neki drugi grad na Kosovu, s obzirom na sve češće špekulacije u javnosti da će sever Kosova proglasiti samostalnost u slučaju jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova.

Bez obzira na sve, ja i moja porodica ostajemo ovde. Volela bih da i moje komšije Srbi zauvek ostanu ovde. Da živimo kao i ranijih godina. Samo mira da bude za sve nas i nikada neću poželeti da napustim moju Mitrovicu i moju Bošnjačku Mahalu,” zaključila je ona.

Jelena Mirković, takođe žiteljka Bošnjačke Mahale, kaža da se danas oseća bezbedno i sigurno u ovom delu grada.

Ako pričamo o periodu u poslednje dve-tri godine mogu da kažem da se osećam bezbedno, naime nisu se desili incidenti ili da kažem neki ozbiljniji incidenti zbog kojih bih se osećala nebezbedno I nesigurno. Ranije je naravno bilo verbalnih provokacija, ali se takve stvari prosto zaborave za petnaest minuta.Prosto, čovek se vremenom navikne na tako nešto. Znači, osećam se prilično bezbedno kao da živim u bilo kom delu grada”, kaže ona.

I Jelenu smo pitali da li će u slučaju eventualnog jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova ostati ili otići iz Bošnjačke mahale.

U slučaju da dođe do jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova , pre svega zato što živim ovde, želela bih u Kosovskoj Mitrovici i da ostanem a ne da se selim. Ali opet sve to zavisi. Pripadam onom delu Srba u Kosovskoj Mitrovici koji čekaju i koji se nadaju da do toga ipak neće doći. Međutim, ako pričamo hipotetički, ako ipak dođe do toga da Kosovo proglasi nezavisnost, ja ću i tada pokušati da ostanem ovde, naravno, ako to bude bilo moguće.Ali od Albanaca I njihovog ponašanja, u tom slučaju, zavisi da li će svi ostali Srbi koji žive ovde zaista i ostati”, kazala je ona.

Da podsetimo, naselje Bošnjačka mahala je sa aspekta bezbednosti jedno od nesigurnijih mesta u Kosovskoj Mitrovici obzirom na relativno učestale incidente koji se dešavaju u tom delu grada.

XS
SM
MD
LG