Dostupni linkovi

Rezultati izbora ne utiču na odluku Prištine


Priština
Priština

Institucije Kosova su ocenile da je pobeda Tomislava Nikolića u prvom krugu predsedničkih izbora unutrašnja stvar Srbije i da to neće uticati na proces proglašenja nezavisnosti.

Čelnici kosovskih institucija ne žele direktno da komentarišu pobedu Nikolića u prvom krugu predsedničkih izbora. Predsednik Kosova Fatmir Sejdiu izjavio je da predsedničke izbore u Srbiji vidi kao izbore u susednoj zemlji. Sejdiu je istakao da izbori u Srbiji ne utiču na put Kosova ka nezavisnosti.
Ovi izbori se ne tiču Kosova, to srpski narod bira svog predstavnika. Za nas je važno da nastavimo postojeću dinamiku ka konačnom cilju da Kosovo postane nezavisno i međunarodno priznato”, kazao je Sejdiu.
Rezultati izbora u Srbiji su očekivani, smatra analitičar Iljir Dugoli. Prema njegovoj oceni u drugom krugu će, kao i na prošlim izborima, pobediti Boris Tadić, ali to neće imati posledice po status Kosova.
Razlog zbog koga ne vidim neke velike razlike i reperkusije po Kosovo jeste zbog činjenice da je Tadić do sada dokazan kao jako neodlučan u svojim pozicijama i nesposoban da za svoje stavove pridobije ostale. U ime nacionalnog jedinstva on je stalno ustupao svoje pozicije Koštunici, koji je glavni politički akter danas u Srbiji”, kaže Dugoli.
Za Olivera Ivanovića, političkog lidera kosovskih Srba, velika izlaznost na nedeljnim izborima je iznenađenje. Prema njegovoj proceni, ako se takva izlaznost ponovi i u drugom krugu, lako se može desiti da pobedi kandidat Radikala, Tomislav Nikolić.

U svakom slučaju čitav region bi morao pokazati ogromno interesovanje za izbore u Srbiji, kao što se uostalom i događa. Naime, sa Tadićem je jasna i sigurna evropska perspektiva, sa Tadićem je siguran i demokratski pristup rešavanju kosovskog problema. U protivnom bojim se da će to biti potpuna nestabilnost i da ćemo imati odmah otvaranje pitanja Republike Srpske i pretpostavljam čitav region u određenoj tenziji”, naglašava Oliver Ivanović.
Ivanović smatra da su se kosovski Srbi uglavnom opredelili za Nikolića zbog straha i neizvesnosti za svoju sudbinu ukoliko Kosovo postane nezavisno.
Analitičari ocenjuju da izlazak kosovskih Srba u velikom broju na nedeljnim izborima ukazuje na činjenicu da oni još uvek očekuju da njihovu sudbinu rešava neko u Beogradu.
Agron Bajrami, glavni urednik najčitanijeg kosovskog dnevnika “Koha ditore” izjavio je da je prvi krug predsedničkih izbora pokazao da se u Srbiji ništa nije promenilo u zadnjih sedam, osam godina, kako na unutrašnjem planu, tako i po pitanju Kosova.
Mislim da se radi o momentu kada Srbija ustvari odlučuje ne o lideru koji bi mogao da odbrani Kosovo, kako oni to kažu, nego o lideru koji će možda na manje bolan način da se suoči sa realnošću koja stupa na snagu sigurno nakon ovih izbora, a to je nezavisno Kosovo”, ističe Bajrami.

XS
SM
MD
LG