Dostupni linkovi

Tači: Nezavisno Kosovo za sve građane


Hašim Tači
Hašim Tači

Premijer Kosova, Hašim Tači, izjavio je danas u Čaglavici da rezultat predsedničkih izbora u Srbiji neće uticati na situaciju na Kosovu i da Kosovo ima svoj put. Tači je kazao da će Priština u saradnji sa Briselom i Vašingtonom uskoro doneti odluku o datumu proglašenja nezavisnosti.

Istovremeno, Tači je pozvao raseljena lica da se vrate na Kosovo i poručio da će prioritet njegove Vlade biti sigurnost svih građana.

Predsednički izbori u Srbiji neće uticati na stanje na Kosovu, ono sledi svoj put ka nezavisnosti, izjavio je premijer Kosova, Hašim Tači. Kosovski premijer je dodao da poštuje legitimno interesovanje Beograda za Srbe na Kosovu.

“Kosovo ima svoj put. Razvoj događaja u Beogradu neće uticati na situaciju na Kosovu. Mi želimo dobrosusedske odnose i da u budućnosti izgradimo međusobno poštovanje,” izjavio je Tači.

Govoreći u Čaglavici na konferenciji za novinare, gde je došao sa ministrom za rad i socijalno staranje iz srpske zajednice, Nenadom Rašićem, Tači je poručio da status Kosova ne treba da brine građane, te je istakao da je Kosovo mesto jednakih mogućnosti.

“Status ne treba da plaši nijednu zajednicu već naprotiv, rešenjem se otvara perpsektiva za sve. Datum proglašenja nezavisnosti će se ubrzo znati,” istakao je Tači.

Prema rečima Tačija prioritet njegove Vlade biće sigurnost za sve građane.

“Na Kosovu ne živi samo jedna zajednica, ono pripada svim građanima. Pozivam sva raseljena lica koja zive u Srbiji i Crnoj Gori da se vrate svojim kućama kako bismo izgradili zajedničku budućnost,” rekao je Tači.

Kosovski premijer je kazao da će uskoro početi sprovođenje plana Martija Ahtisarija o formiranju novih opština i dodao da će se zalagati da se u javnim službama otvore nova radna mesta za pripadnike manjina.

XS
SM
MD
LG