Dostupni linkovi

Znanstvenici u laboratoriju uzgojili novo srce


Pumpa implantirana da podrži pumpanje srca
Pumpa implantirana da podrži pumpanje srca

Mogućnost stvaranja zamjenskog srca za najbolesnije pacijente mogla bi nam biti korak bliže, bude li se novo istraživanje na laboratorijskim štakorima moglo ponoviti i na ljudima.

Istraživači sa sveučilišta Minnesota uspjeli su stvoriti srce koje kuca, koristeći se vanjskom strukturom mrtvoga srca štakora u koje su ubrizgali srčane stanice drugog štakora. O svojem su istraživanju izvijestili u časopisu Nature Medicine. Umjesto pokušaja uzgoja potpuno novog srca uporabom matičnih stanica, primjenjen je postupak u kojemu se od mrtvoga srca ostavlja samo vanjska bijela, želatinozna ovojnica. Kao sredstvo za odstranjenje stanica korištena je obična sapunica. Obnova srca počinje ubrizgavanjem novih srčanih stanica mladog štakora, koje se pumpaju kroz srce. Uz posebno tretiranje novih srčanih stanica i uporabu pacemakera kojim ih se 'uči' pumpati, stručnjaci Centra za kardiovaskularnu reparaciju sveučilišta Minnesota pod vodstvom prof. Doris Taylor, uspjeli su nakon dva tjedna dobiti srce koje kuca, obnovivši njegovo unutarnje tkivo.Novo srce radi samo s dva posto kapaciteta, a o njegovu stvaranju izvijestili su svi američki mediji, ističući kako ono pruža novu nadu za liječenje srčanih bolesnika u budućnosti. Taylor je izjavila kako su već počeli eksperimentirati sa svinjskim srcima koja su po veličini slična ljudskima i koriste se za zamjenske dijelove kod nekih srčanih pacijenata. Cilj je povećati broj opcija za srčane pacijente. Malo je vjerojatno da bi organizam odbacivao organ uzgojen iz vlastitih stanica.Isti postupak moguće je primjeniti i kod jetre i drugih organa, kazali su stručnjaci, ocjenjujući da bi do uspješne primjene otkrića stručnjaka iz Minnesote moglo proteći desetak godina.U SAD je 2006. godine izvedeno 2.192 transplantcija srca, a još četiri do pet tisuća ljudi trebalo je transplantaciju, no nisu je mogli dobiti zbog nedostatka davatelja.

Novi materijal pomiče granice crnoga

Američki istraživači objavili su da su otkrili najtamniji materijal na Zemlji, tvar tako crnu da apsorbira više od 99,9 posto svjetlosti.

Izrađen od uspravno postavljenih sićušnih ugljikovih cijevi, ovaj materijal gotovo je 30 puta tamniji od ugljikove supstance kojom se američki Nacionalni institut za standarde i tehnologiju služi kao mjerilom za crno. Taj je materijal blizu dugo traženom idealnom crnom koje može apsorbirati sve boje spektra i ne reflektirati ništa, objavio je Reuters. "Sva svjetlost koja uđe apsorbira se", kaže Pulickel Ajayan koji je vodio istraživanje na sveučilištu Rice u Houstonu. "Gotovo da pomiče granicu količine svjetlosti koju jedan materijal može apsorbirati "Ukupan indeks refleksije iznosi 0,045 posto, što je više od triput tamnije nego niklo-fosforna slitina koja trenutačno ima status najtamnijega materijala na svijetu. Za usporedbu, obična crna boja ima indeks refleksije od pet do deset posto.Istraživači koji traže najtamniji materijal vjeruju da će ući u Guinnessovu knjigu rekorda, ali njihov će rad vjerojatno imati i drugih posljedica. Ajayan kaže da se taj materijal može upotrijebiti u konverziji solarne energije. "Zamislite materijal koji upija svu svjetlost koja padne na nj", kaže. Taj bi se materijal mogao upotrijebiti i u infracrvenoj detekciji ili u astronomskim promatranjima. Novi se materijal sastoji od ugljikovih nano-cjevčica, 400 puta tanjih od vlasi kose.

Ugljik pomaže u apsorpciji dijela svjetlosti. Cjevčice stoje uspravno kao vlati trave, a taj raspored pomaže u hvatanju svjetlosti u sitne proreze.Istraživači su i površinu toga saga od nano-cjevčica učinili nepravilnom i grubom tako da i ona smanjuje reflektiranje svjetlosti. Profesor Sir John Pendry koji je bio predvidio mogućnost proizvodnje takvoga materijala, komentira ovaj znanstveni uspjeh za BBC Science i kaže da rezultati obećavaju. "Napravili su najtamniji materijal koji znanost poznaje", rekao taj teoretski fizičar s londonskoga Imperial Collegea za BBC News. "Primjena je moguća u poboljšanju efikasnosti solarnih ćelija, solarnih panela i svugdje gdje vam treba prikupljanje svjetlosti", objašnjava znanstvenik. Znanstvenici su novi materijal testirali dosad samo na bijeloj svjetlosti. Sad treba provjeriti kako se ponaša s infracrvenom i ultraljubičastom svjetlošću i ostalim valnim dužinama, npr. s radijacijom kojom se služe u komunikacijskim sustavima.

Japan planira proizvodnju biogoriva iz morskih algi

Japanska vlada planira da već narednih godina otpočne industrijsku proizvodnju biogoriva iz morskih algi, kako bi doprinijela rješavanju problema nedostatka sopstevnih energetskih resursa.

Neposrednom razradom projekta i uvođenjem tehnologije bavit će se korporacija "Mitshubishi" i dva velika centra za izučavanje mora u Tokiju i Kyotu, saopćili su vladini zvaničnici ruskoj agenciji Itar-Tass, javljaju svjetske agencije.

Za istraživanje u finansijskoj godini, koja počinje 1. aprila, već je izdvojeno 60 miliona jena (373.000 eura).

Korištenje morskih algi, čije su zalihe u priobalnim područjima Japana prilično velike, u toj zemlji je unosnije od korištenja kukuruza i drugih usjeva, smatraju inicijatori projekta. Prerada usjeva u biogorivo je, uz to, već dovela do skoka cijena žitarica na svjetskim tržištima.

Predviđeno je da program istraživanja traje pet godina, tokom kojih će biti razrađena neophodna tehnologija za prelazak na industrijsku proizvodnju.

Japanski stručnjaci smatraju taj projekat veoma perspektivnim. Pri njegovom donošenju uzeta je u obzir i činjenica da je u decembru anglo-holandska naftna kompanija "Royal Dutch Shell" već objavila planove za izgradnju sličnog eksperimentalnog preduzeća na Havajskim ostrvima.

XS
SM
MD
LG