Dostupni linkovi

Kosovo je u svesti Srba


Kosovska Mitrovica, Srbin iz autobusa posmatra crkvu Sveti Sava
Kosovska Mitrovica, Srbin iz autobusa posmatra crkvu Sveti Sava

U Srbiji je trenutno predizborna ćutnja. Ovo je vreme kada predsednički kandidati ne smeju slati nikakve političke poruke biračima, a vreme do izbora građani mogi iskoristiti da na miru procene kome će dati svoj glas. Mnoga pitanja tokom kampanje su potencirana, ali stiče se utisak da su pitanja hoda ka EU i problem Kosova zauzimala centralno mesto kod većine kandidata. U anketi u kojoj su učestvovali građani Beograda pokušali smo da saznamo šta oni misle o ova dva pitanja.

Gde vidite budućnost Srbije? (uz EU ili uz Rusiju)
Zbog čega je kosovsko pitanje (problem) tako emocionalno za Srbe?


Ratka Obrić, penzionerka


«Plašim se da je bliža Rusiji. Sve ukazuje na to da je Srbija danas bliža Rusiji».

«Zbog dugo održavanih mitova o Kosovu. Ti mitovi su stalno podhranjivani i sada je vrlo teško da građani shvate šta je istina».


Radivoje Peleš, penzioner

«Ne verujem ni da sama Srbija zna gde je. Mngo je dalaj od EU nego što je to bila posle demokratskih promena. Zbog toga se Srbija danas, zahvaljujući delu političara, više kreće ka Rusiji.

«Srbija se kao društvo nalazi na takvom stepenu razvoja gde su neki odnosi uređeni kao u plemenskoj zajednici. Većina ljudi ne zna i nema snage da sagleda istinu i zbog toga se za neke stvari vezuje emotivno jer im je to još jedino i ostalo».

Tomislav Milenković, ekonomista

«Srbija je po tom pitanju potpuno podeljena. To pitanje ni među političarima nije iskristalisano, a još manje među građanima».

«To je veliki emocionalni problem i zbog istorije, tradicije, kulture, porekla i pravoslavlja ali i zbog žrtava koje je srpski narod dao za Kosovo. Ja ni sebi ne znam da objasnim šta me to veže za Kosovo i šta bi za mene značilo kada bi se Kosovo odvojilo od Srbije. Kosovo je usađeno u svest Srba i to je teško menjati».
Milka Vukočević, profesorka fizičke kulture

«Srbija se nalazi na istom mestu gde je bila i pre 10 godina. Nije bliska ni EU ni Rusiji.

«To je zbog prenaglašenog ega. Srbi veruju da su ponosni i zbog toga neće da daju nešto što smatraju da im pripada. Mada, ne verujem da će takvo ponašanje nešto dobro doneti ljudima u Srbiji».




Nataša Radojević, studentkinja

«Čini mi se da je Srbija danas bliža Rusiji jer mora da prođe još mnogo godina pa da se Srbija približi EU»:

«Zato što je to deo Srbije i zato što na Kosovu žive Srbi. Moj otac je sa Kosova i onaj ko nema nikog na Kosovu taj i ne zna šta Kosovo znači za Srbiju».
XS
SM
MD
LG