Dostupni linkovi

Bliže Rusiji, ali na evropskom putu


Beograd, grafit ispod predizbornih plakata
Beograd, grafit ispod predizbornih plakata

U Srbiji je trenutno predizborna ćutnja. Ovo je vreme kada predsednički kandidati ne smeju slati nikakve političke poruke biračima, a vreme do izbora građani mogi iskoristiti da na miru procene kome će dati svoj glas. Mnoga pitanja tokom kampanje su potencirana, ali stiče se utisak da su pitanja hoda ka EU i problem Kosova zauzimala centralno mesto kod većine kandidata. U anketi u kojoj su učestvovali građani Beograda pokušali smo da saznamo šta oni misle o ova dva pitanja.

Gde vidite budućnost Srbije? (uz EU ili uz Rusiju)
Zbog čega je kosovsko pitanje (problem) tako emocionalno za Srbe?
Tanja Matić, NGO aktivistkinja

«Mislim da je podjednako udaljena i od EU i od Rusije. Sudeći po sve učestalijem javnom govoru čini mi se da je Srbija sve bliža Rusiji, ali ona se, ipak, nalazi na evropskom putu koji je ne moguće zaustaviti».

«Zato što je nacionalizam počeo da se budi, upravo na Kosovu krajem 80-ih godina i zato što većina političara kroz javni govor i kroz medije podrgrejava tu sliku o važnosti Kosova za Srbe. To su mitovi, a ljudi se za mitove vezuju emocionalno».
Ivan Bunčić, IT menadžer

«Bliža je EU svakako, jer premijer Vojislav Koštunica, koji najviše zagovara tu bliskost sa Rusijom, nema toliku podršku među građanima Srbije da bi se moglo reći da je ona danas bliža Rusiji».

«To je zbog ne znanja i manipulacije. Srbi su neobrazovan narod. Više od 70 procenata građana je funkcionalno nepismeno i zato je njima lako manipulisati».



Stevan Filipovič, režiser

«Bliža je Rusiji i to mnogo više nego što bi to smela da bude.

«Ako se na nečemu isnsistira godinama i to vrlo agresivno, onda će to postati emotivni problem, ali ako se na taj problem bude gledalo realno onda to i neće biti problem, sem za ljude koji su sa Kosova».


Danijela Varsaković, frizerka

«Mislim da se nalazimo u međuprostoru. U nekoj vrsti vakuma ni tu ni tamo.

«Ja nemam taj problem i meni bi bilo sasvim prihvatljivo da se Kosovo otcepi. Ne razumem ljude koji se za Kosovo vezuju emotivno. Zaista ne razumem».




Saša Budimović, pomorski trgovac


«Bliži smo EU, ali da li je tako ili nije ja to ne znam. Zapravo, želim da budemo bliži EU.

«Srbi su emotivan narod i mi reagujemo srcem. To i jeste sastavni deo Srbije i mi smo se rodili u zemlji u kojoj je Kosovo bio njen sastavni deo. To je sastvani deo nas i to ne može tek tako da se odseče».
XS
SM
MD
LG