Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Ostati ili ne u institucijama Kosova?


Priština, zgrada Skupštine Kosova, Photo: Gezim Baxhaku

Političke partije kosovskih Srba koje učestvuju u radu Skupštine i Vlade Kosova za sada nisu iznele jasan stav da li će ostati ili izaći iz kosovskih institucija u slučaju proglašenja nezavisnosti.

Reakcija na moguću odluku Skupštine Kosova o proglašenju nezavisnosti biće u skladu sa interesima srpske zajednice na Kosovu, stav je političkih partija kosovskih Srba koje su posle novembarskih izbora ušle u institucije Kosova. Samostalna liberalna stranka, koja učestvuje u radu Skupštine i Vlade Kosova, ocenjuje da će u slučaju proglašenja nezavisnosti o daljem učešću u institucijama doneti “najbolju odluku”. Predsednik stranke, Slobodan Petrović, nije konkretno odgovorio kakva je ta odluka.

“Ono što je poznato u prošlom sazivu Skupštine na dnevnom redu je bio predlog Ahtisarija koji je usvojen i to je iza nas. Ono što se pominje što je opšte poznato je da će doći do proglašenja ali kad to niko ne zna. Već duže vreme se oko toga priča. Ali ono što je bitno za predstavnike srpske zajednice koji su u parlamentu i Vladi jednostavno ono što mi možemo u ovom trenutku da kažemo jeste sigurno da ćemo doneti najbolju odluku koja je u interesu srpske zajednice. “

Stav Srpske demokratske stranke, koja ima tri mandata u Skupštini, je da sačeka i vidi kako će se stvari odvijati. Lider stranke i bivši ministar za povratak, Slaviša Petković, izjavio je da će ta stranka biti van institucija dok se pitanje statusa ne razreši.

“Što se Srpske demokratske stranke tiče mi ćemo sačekati da se razreši ova situacija oko statusa. Sačekaćemo da vidimo šta će se tu stvarno desiti. Videćemo reakciju iz Njujorka, šta je na zatvorenoj sednici dogovoreno, pa ćemo na osnovu tih zaključaka i mi reagovati.”

Čelnici institucija Kosova najavili su da će u Skupštini biti doneta odluka o statusu Kosova. Najavljeno je da će kako je rečeno u veoma bliskoj budućnosti biti doneta odluka o nezavisnosti Kosova u koordinaciji sa Vašingtonom i Briselom. Stoga mnogi postavljaju pitanje kakav stav će u tom slučaju zauzeti srpske partije. Iako za ulazak u institucije nisu imale podršku Beograda, srpske partije kažu da se samo u institucijama mogu zalagati za prava i interese Srba na Kosovu. Srbi su preuzeli 10 rezervisanih mandata u Skupštini i dva ministarstva u novoj Vladi. Ministarstvo za povratak i zajednice i Ministarstvo za rad i socijalno staranje dobila je Samostalna liberalna stranka. Petrović kaže da je motiv ulaska u Vladu rešavanje problema srpske zajednice:

“Mi ne očekujemo da ćemo promeniti srpsku politiku ali svakako ocekujem da ćemo raditi u interesu srpske zajednice najpoštenije i najčasnije što budemo mogli.”

U međuvremenu, među kosovskim Srbima ima i nezadovoljnih raspodelom mandata. Pošto Srpska demokratska stranka nije dobila mesta u Vladi Hašima Tačija, njeni poslanici su napustili Skupštinu. Slaviša Petković:

“Premijer je pokazao prvo da ga Srbi ne interesuju ustvari interesuje ga samo grupa Srba, tako da sto se toga tice SDS do daljnjeg neće učestvovati u radu Parlamenta a ni u institucijama, ali će posmatrati sa strane šta se dešava.”

XS
SM
MD
LG