Dostupni linkovi

Samardžić poručio Srbima da ostanu na Kosovu


Slobodan Samardžić
Slobodan Samardžić

Ministar za Kosovo i Metohiju u Vladi Republike Srbije Slobodan Samardzić poručio je danas Srbima u Ranilugu, kod Kosovske Kamenice, da ostanu na Kosovu i da će im država Srbija pomoći.

Delegacija Vlade Srbije koju predvodi Samardžić, a u kojoj je i ministar rudarstva Aleksandar Popović, započela je danas obilaskom Kosovskog pomoravlja dvodnevnu posetu Kosovu. Popović je položio kamen temeljac za izgradnju obdaništa u Ranilugu i otvorio zgradu u kojoj će biti smešteno istureno odeljenje Filozofskog fakulteta Prištinskog Univerziteta sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici.

"Ovo je dokaz da Srbija hoće da ulaže u Kosovo i Metohiju i da tretira ovaj prostor kao neodvojivi deo svoje države" poručio je Samardžić, dodajući da život na Kosovu treba da se zadrži, obnovi i da bude bolji. On je istakao da je država Srbija htela, otvaranjem i gradnjom ovih objekata, da pokaže da je prisutna u na Kosovu , naglasivši da će ulaganjima biti dokazano da je ovo deo demokratske Srbije koja je stabilna i koja se razvija. "Važno je da primerom pokažemo da je Srbija ovde prisutna i da nema nameru da bilo koga diskriminiše", poručio je Samardžić.

Popović je najavio da će Srbija naredne nedelje ponuditi UNMIK-u sporazum prema kome bi Elektroprivreda Srbije ( EPS) besplatno Kosovu isporučila električnu energiju onim sredinama u kojima žive građani lojalni Srbiji. "Radi se o 14 zona i preko 90 odsto Srba koji žive na delu teritorije južno od reke Ibar i oni bi stalno imali struju. Ovakvim potezima Srbija pokazuje da je prisutna ovde i da brine o svom stanovništvu," rekao je Popović.
XS
SM
MD
LG