Dostupni linkovi

Vanredna vijest

SNV optužuje Rikera za pretnje


Joachim Ruecker

Srpsko nacionalno veće (SNV) severnog Kosova zatražilo je danas od generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Ban Ki Muna da se izjasni povodom navoda šefa UNMIK-a Joahima Rikera da sever Kosova treba da bude sastavni deo samostalnog Kosova.

"Pretnje koje iznosi šef UNMIK-a, da severni deo mora biti u sastavu nekog u nagoveštaju nezavisnog Kosova, izlazi iz okvira ovlašćenja koje je dobio od generalnog sekretara UN", izjavio je predsednik SNV za severni deo Kosovske Mitrovice Nebojša Jović.
Na konferenciji za novinare, Jović je kazao da predstavnici i Srbi severnog Kosova neće pristati na promenu granica kako Kosova, tako ni države Srbije.
"Riker ne sme da podržava ni u nagoveštaju stvaranje nezavisnog Kosova. Ukoliko bi albanski (kosovski) parlament doneo odluku o nezavisnosti Kosova šef UNMIK-a morao bi istog trenutka da je poništiti, jer ona izlazi iz okvira Rezolucije 1244", kazao je Jović.
Prema njegovim rečima, istovremeno bi bilo neophodno da Riker naloži UNMIK-u i Kforu da pohapsi organe bezbednosti (vojsku i policiju) koja bi se u takvom nezavisnom Kosovu stvorila. Jović je dodao da bi što hitnije trebalo da se "istera na čistac" da li šef UNMIK-a radi kao specijalni predstavnik generalnog sekretara UN ili kao samostalna ličnost, nezavisno od ingirencija koje ima.

XS
SM
MD
LG