Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Priželjkuje li Srbija podelu Kosova?


Vuk Jeremić

Nakon što je ministar inostranih poslova Srbije Vuk Jeremić upozorio u intervjuu za nedeljnik "Špigel" da bi Srbima nastanjen sever Kosova mogao da se odvoji u slučaju proglašenja nezavisnosti, iako Srbija podelu pokrajine ne želi, ne isključujući ni mogućnost ekonomske blokade Kosova, otvara se pitanje da li je Beograd sve vreme kalkulisao i potajno računao sa ovakvim ishodom.

Srbija odbacuje bilo kakvu mogućnost podele Kosova, posebno tumačenja da se kroz izjave ministra inostranih poslova Vuka Jeremića zagovara takav scenario, kaže portparol jedne od članica vladajuće koalicije, DSS Andreja Mladenović. On tvrdi da je Jeremićeva izjava nemačkom nedeljniku istrgnuta iz konkteksta i ovako objašnjava stavove šefa srpske diplomatije:
"Da je on pričao o mogućnosti da se, ukoliko dođe do jednostranog proglašenja, severni deo Kosova i Metohije na neki način ne uključi u rad tih privremenih institucija te kvazi države. To je ono o čemu je on pričao, nikako o podeli. Nisam tako shvatio tu izjavu. Državna politika je jasna, ona je jedinstvena, ne menja se. Zamislite kakav bi to bio udarac kada bismo odstupili od jasnog stava, da ne dopuštamo otimanje 15% teritorije države i da insistiramo na teritorijalnom integritetu i suverenitetu, i počeli da pričamo o nekim podelama."
Istovremeno član srpskog pregovaračkog tima Goran Bogdanović u izjavi za naš program ističe da je za Srbe koji žive na Kosovu bilo kakva podela neprihvatljiva i da je Jeremić zapravo samo u formi upozorenja konstatovao faktičko stanje na terenu:
"Uvek imamo u vidu da 2/3 Srba, koji su opstali pod žestokim pritiscima na prostoru KiM, živi južno od reke Ibar. Mislim da bi bilo kakva ideja ili zamisao o podeli Kosova, da severni deo ostane u Srbiji a ostatak na Kosovu, bila loša poruka Srbima južno od reke Ibar - da smo ih ostavili na milost i nemilost ili da ti ljudi sutra napuste taj deo KiM."
U međuvremenu, Vlada Srbije na vanrednoj sednici usvojila je Akcioni plan za slučaj proglašenja nezavisnosti Kosova. Sadržaj plana nije dat medijima na uvid. U saopštenju se samo navodi da je usvojeni dokument izraz jedinstvene državne politike o pokrajini Kosovo i Metohija. Ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardžić ističe da sadržaj Akcionog plana predstavlja državnu tajnu:
"Akcioni plan Republike Srbije za slučaj jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova je dokument od najvišeg stepena državne tajnosti. Samim tim taj dokument je nemoguće javno komentarisati ili iznositi neke detalje iz njegovog sadržaja. Najbitnije je da je on usvojen i da će državni organi u slučaju potrebe delovati po odredbama tog dokumenta."
Ministar odbrane Srbije Dragan Šutanovac, međutim, tvdi da to ministarstvo nema potrebe da pravi neki poseban plan:
"Ministarstvo odbrane radi po planovima o najboljem i najgorem mogućem scenariju kao i sva ministarstva odbrane u svetu. Dakle, mi nemamo neki poseban doprinos ovoj današnjoj sednici Vlade. Vojska kao oružana sila postoji da spreči nasilje i tu se podrazumevaju razne aktivnosti u cilju, pre svega, odvraćanja onih koji izazivaju nasilje a kasnije da ih putem represije i spreči."
Iako, dakle, u Beogradu tvrde da se državna politika ne može menjati činjenica je da Jeremićeva izjava o mogućem odvajanju severa Kosova u slučaju proglašenja nezavisnosti i usvajanje pomenutog Akcionog plana mogu biti pokazatelji eventualnih narednih poteza srpskog državnog tima.Višegodišnji diplomata, sada član Foruma za međunarodne odnose, Simeon Pobulić, kaže da se posmatrajući ukupnu situaciju ne može odbaciti mogućnost da se Srbi sa severa Kosova odluče na odvajanje u slučaju proglašenja nezavisnosti Kosova:
"Ne treba isključiti mogućnost da oni kažu kako to, kao nelegalnu stvar, ne priznaju jer tamo inače i nema neke albanske vlasti. Dakle, to se ne može isključiti u nekoj realnoj politici. Međunarodna zajednica može reagovati samo na taj način što bi ona održavala jedan deo vlasti na severu Kosova – drugi način ne postoji jer ne znam kako bi dovela albansku vlast u severni deo Kosova, samim time što su po Ahtisarijevom planu priznali da u tim opštinama vladaju Srbi."
Komentarišući na posletku i najavu moguće ekonomske blokade Kosova o kojoj je šef srpske diplomatije Vuk Jeremić takodje govorio, kao mogućoj meri u slučaju proglašenja nezavisnosti Kosova, Pobulić zaključuje da to nikako ne bi bilo dobro rešenje:
"Sankcije u ekonomiji nisu nikada dobre. Ovde je samo pitanje da li treba ići u tu sferu ako bi, na primer, postojao slobodan promet robe na celom Kosovu, ako enklave ne bi bile sprečene da i one dobijaju ono što bi trebalo da dobiju."
XS
SM
MD
LG