Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Kosovo će ubrzo postati nezavisna država


Karel Schwarzenberg

Češki ministar inostranih oslova Karel Švarcenberg izjavio je danas u Prištini da je Kosovo sada autonomna zajednica koja će uskoro postati nezavisna država.

“Mi ne treba da zaboravimo da je sada Kosovo autonomna zajednica koja će ubrzo postati nezavisna država”, rekao je šef češke diplomatije. Nakon sastanka sa predsednikom i premijerom Kosova Fatmirom Sejdijuom i Hašimom Tačijem, Švarcenberg je rekao da je stav Češke o statusu Kosova u skladu sa stavom ostalih zemljama Evropske unije.

U slučaju da Kosovo proglasi nezavisnost o tome će biti reči u češkom Parlamentu, rekao je Švarcenberg.

"Češka će ostati veoma angažovana i podržavaće proces. Naši stavovi će biti u koordinaciji sa stavovima drugih zemalja EU. Imaćemo oko toga i sastanke u Briselu", rekao je on i dodao da je Kosovo u Evropi i da zato predstavlja "odgovornost Evrope".

"EU mora biti što je više moguće angažovana na Kosovu, sa jakim mandatom i Kosovo za nju mora biti veoma važno pitanje", rekao je češki ministar i dodao da ne deli mišljenje premijera Srbije Vojislava Koštunice oko buduće evropske misije na Kosovu.

Predsednik i premijer Kosova izrazili su očekivanje da će EU ubrzo doneti odluku oko slanja misije na Kosovo, ali nisu precizirali da li očekuju da odluka o tome bude doneta na januarskom sastanku šefova diplomatija EU.
XS
SM
MD
LG