Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Srbija mora ući u EU sa Kosovom


Prioritet i opredeljenje Srbije jeste EU, ali Srbija u EU mora ući kao cela, sa Kosovom i to je najbolji način za stabilnost u regionu, izjavio je danas portparol Demokratske stranke Srbije (DSS) Andreja Mladenović.

Govoreći na konferenciji za novinare u Kosovskoj Mitrovici, Mladenović je naglasio da bi EU protivpravnim slanjem svoje misije na Kosovo prekršila parafirani Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju koji Srbiji garantuje suverenitet i teritorijalni integritet.

"Smatramo da je naše opredeljenje EU i naš prioritet jeste EU. Ali, Srbija u EU može i mora ući kao cela, sa Kosovom i Metohijom. Naredenih dana pred nama je odluka EU da li će prekršiti Povelju UN, Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti UN i poslati protivpravno misiju na Kosmet ili će u skladu upravo sa ovim dokumentima i Helsinškom poveljom potpisati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom i na taj način priznati njen suverenitet i teritorijalni integritet, a isto tako i omogućiti dalji tok pregovora o pitanju Kosova i Metohije",kazao je Mladenović.


On je naglasio da je DSS protiv slanja misije EU na Kosovo, jer smatra da bi to bio akt kršenja međunarodnog prava i na taj način bi se dao podsticaj svim separatističkim pokretima u Evropi da dezintegrišu države na čijoj teritoriji su zainteresovani da prave sopstvene države. Mladenović je ponovio da, ukoliko dođe do jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova, Srbija to nikada neće priznati i poništiće takav akt.

"Vlada Srbije je u skladu s najavama po tom pitanju donela niz mera i sigurno je da ćemo kao država imati odgovor na jedan takav akt i da ćemo zaštiti stanovništvo na Kosovu bilo da je srpske, albanske ili druge nacionalnosti", rekao je portparol DSS-a.

Potpredsednik DSS-a Borko Ilić ocenio je da bi misija EU za cilj praktično imala pomoć pri stvaranje nezavisne države na teritoriji Srbije.

"Ta misija bi učestvovala u stvaranju države koja je nastala etničkim čišćenjem 250.000 Srba i drugih nealbanaca i imala bi za cilj stvaranje države koja je nastala ubijanjem nekoliko hiljada Srba, paljenjem crkava i manastira i stvorila bi državu koja nema nijednu vrednost koju deli i zbog koje je nastala upravo ta EU. Danas su na Kosovu i Metohiji ugrožena sva ljudska prava, to je jedan od stubova EU, ugrožena je svaka sloboda pojedinca, na tome takođe počiva EU, ugroženo je pravo na privatan posed …. Ta misija bi bila ne samo protivpravna već bi praktično bila uperena protiv svih onih evropskih vrednosti na koje se poziva EU", istakao je Ilić.

XS
SM
MD
LG