Dostupni linkovi

Ilić: Uspravno u Evropu


Velimir Ilić
Velimir Ilić

Intervju sa Velimirom Ilićem, predsednikom Nove Srbije, ministrom za kapitalne investicije u Vladi Srbije i jednim od predsedničkih kandidata.

● Da li Srbija treba da ide prema evropskim integracijama bez bilo kakve zadrške?
Srbija treba da uđe u Evropsku uniju, ali kao celovita država, i na način kako su to učinile i ostale zemlje, dakle, bez davanja određenog dela teritorije. U EU uspravno a nikako na kolenima, ponosno, onako kako to Srbija i zaslužuje.

● Da li Srbija treba istovremeno da teži ka članstvu u NATO-u

Za sada nikakvo pripajanje ili ulazak u NATO i to je odluka Skupštine Srbije – Srbija će biti vojno neutralna, za sada, dok se ne razreši pitanje NATO baze na Kosovu.

Kako vidite rešenje pitanja Kosova?
Sva eventualna pojedinačna priznavanja bila bi pravno neosnovana jer je Savet bezbednosti jedino merodavan da razreši te probleme. Dakle, SB je ostao bez odluke a EU pokušava da preuzme ingerencije odlučivanja, a EU ne može da odlučuje o zemlji koja nije članica jer Srbija nije članica EU. EU nije nikada bila u situaciji da prekraja granice i određuje suverenitet jedne države - to EU ne može raditi i nije nikada ni radila. Mi tražimo da se sve vrati pod ingerencije SB UN i da se to rešava tu gde mu je i mesto.

Na koji način Srbija može da okonča saradnju sa Haskim tribunalom?
Ne postoje nikakve smetnje. Trenutno u Srbiji ne posedujemo podatke o lokalitetu Karadžića i Mladića i to je jedini problem koji nije rešen. Sve drugo je, kada je u pitanju Hag, razrešeno i dovedeno u jedno pristojno stanje. Međutim, ako Hag ima nekih dodatnih informacija, neka nam pomogne kako bismo taj problem zajednički razrešili. Srbija je uvek otvorena za saradnju sa Hagom i Srbija želi da sarađuje sa Hagom u svojim mogućnostima. Ali, mi nismo bili na vlasti kada su oni nestali i jednostavno nemamo nikakve ingerencije da sada posebno odlučujemo o mestima njihovog skrivanja.
Prvi u seriji intervjua RSE sa kandidatima za predsedničke izbore

Srbija i EU: Želimo u EU, ali ne na kolenima
Članstvo u NATO-u: Srbija će biti vojno neutralna
Kosovo: Odluka u Savetu bezbednosti
Haške obaveze: Ne znamo gde su Karadžić i Mladić...




XS
SM
MD
LG