Dostupni linkovi

Pripreme za proglašenje nezavisnosti nisu počele


Priština, zgrada Skupštine, Photo: Gezim Baxhaku
Priština, zgrada Skupštine, Photo: Gezim Baxhaku

Novoformirane institucije u Prištini još nisu započele proceduralne pripreme za proglašenje nezavisnosti Kosova i pored toga što čelnici najavljuju da će odluka o statusu uskoro biti doneta.

Zvaničnici Skupštine ističu da je najvažnije u skladu sa međunarodnom zajednicom odrediti datum proglašenja i osigurati priznanje, nakon čega će proceduralna pitanja brzo ići.

Iako kosovski lideri ističu da je proglašenje nezavisnosti Kosova u Skupštini pitanje nedelja, pripreme za usvajanje takve odluke još nisu počele. Potpredsednik Vlade Kosova, Ram Manaj, izjavio je da će kosovski parlament usvojiti deklaraciju, koja će formalno-pravnim putem označiti osamostaljenje teritorije. Ali, ovaj plan je prema oceni Manaja, i dalje na nivou koncepta.

“Ovakve konceptualne pripreme su još ranije počele, ali ne i definisanje procedura,” izjavio je Manaj dodavši da će Skupština putem usvajanja rezolucije proglasiti nezavisnosti.

Procedura za donošenje odluke o nezavisnosti bi trebalo da počne u Predsedništvu Skupštine Kosova. To telo treba da uvrsti pitanje nezavisnosti u dnevni red. Član Predsedništva, Dzavit Haljiti (Xhavit Haliti), kaže da još uvek nema pismenog zahteva.

“Još uvek ne postoji inicijativa potvrđena od strane Skupštine ili Vlade a o kojoj bi Predsedništvo moglo raspravljati i doneti odluku o stavljanju na dnevni red skupštinskog zasedanja,” kaže Haljiti.

Lideri kosovskih Albanaca su više puta isticali da će posle neuspelih pregovora o statusu, Skupština proglasiti nezavisnost Kosova. Premijer Hašim Tači je kazao da će takva odluka biti doneta u koordinaciji sa SAD i EU. Zvaničnici ističu da je najvažnije da se u saradnji sa međunarodnom zajednicom utvrdi datum proglašenja nezavisnosti i harmonizuje tekst deklaracije. Posle toga će, kako se ocenjuje, formalna procedura brzo teći. Istovremeno institucije će raditi na zahtevu za priznanjem takvog statusa.

Zamenik premijera, Ram Manaj, ističe da treba odrediti i način na koji će biti zatraženo priznanje nezavisnosti.

“Države će na različite načine priznati nezavisnost, u skladu sa njihovom praksom i međunarodnim pravom,” smatra Manaj.

S druge strane, kosovski Srbi upozoravaju da bilo kakva odluka o statusu u Skupštini Kosova neće doneti stabilnost. Predsednik Srpskog nacionalnog veća Kosova (SNV), Dragan Velić, kaže da se status Ksoova ne može resavati u institucijama, a proglašenje nezavisnosti je u suprotnosti sa interesima Srba.

“Ono što je suštinski problem Kosova ne može se rešavati kroz te institucije. A drugi deo su institucije koje su kroz sve ove godine pokazale da Srbi tamo ne mogu ostvarivati svoja prava.”

Savet bezbednosti UN-a razmotriće u sredu izveštaj UNMIK-a o situaciji na Kosovu. U izveštaju šef UNMIK-a Joakim Riker će preneti i ocenu Ban Ki Muna da je status kvo neodrživ i da zato “glavni prioritet Saveta bezbednosti i međunarodne zajednice treba da bude nastavak procesa određivanja budućeg statusa Kosova.”

XS
SM
MD
LG