Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Kosovo je zrelo za konačan status


Joakim Riker

Šef UNMIK-a, Joakim Riker (Joachim Ruecker), izjavio je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa da je došlo vreme za rešenje statusa Kosova i da su institucije Kosova zrele za politički status.

Intervjuisala: Arbana Vidishiqi (Priredila: Anamari Repić)

U intervjuu za Radio Slobodna Evropa, Riker je rekao da je izveštaj, koji će 16. januara predstaviti SBUN-a, javni dokument u kome se ističe napredak u ispunjenju standarda.

Dalji nastavak ispunjenja standarda zavisi od statusa, a kosovske institucije su spremne za politički status, izjavio je za Radio Slobodna Evropa šef UNMIK-a, Joakim Riker. Šef misije UN-a na Kosovu je izjavio da neće biti podele Kosova i da je sever njegov integralni deo.

Riker će 16. januara predstaviti izveštaj o stanju na Kosovu SBUN-a. On je kazao da se radi o tehničkom i javnom dokumentu o ispunjenju standarda i radu UNMIK-a. Riker je podsetio na nedavni izveštaj generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Ban Ki Muna, koji je istakao da bi dalje odlaganje rešavanja statusa Kosova moglo izazvati nestabilnost u regionu.

“Pitanje statusa je spomenuto onako kako je generalni sekretar naveo u izveštaju u kome se kaže da je potrebno hitno rešiti status Kosova. Tako mislimo i mi u UNMIK-u. Napredak u ispunjenju standarda zavisi od statusa, takvo je stanje na terenu i mi moramo o tome izveštavati,” izjavio je Riker.

Joakim Riker je kazao da UNMIK nema mandat da komentariše kakav će biti status Kosova i kako će se to rešavati. On je ocenio da dalji napredak zavisi od statusa.

“Status je posao međunarodne zajednice i onih koji su angažovani u statusnom procesu. Ono što mogu da kažem jeste da je Kosovo spremno da učini sledechi korak i smatram da su institucije zrele za politički status,” kazao je Riker dodavši da “UNMIK pomaže procesu” i izrazio nadu da će se to pitanje “uskoro zavrsiti”.

Šef UNMIK-a je podsetio kako je međunarodna posrednička trojka završila svoju misiju bez rezultata, NATO je najavio da će ostati na Kosovu, EU izrazila spremnost da pošalje misiju na Kosovo, a SBUN 19. decembra završio sednicu bez rezultata. Na osnovu ovih događaja, rekao je Riker međunarodna zajednica che nastaviti statusni proces.

Šef UNMIK-a je poručio da neće biti podele Kosova.

“Sever je sastavni deo Kosova i to je jedan od principa na osnovu kojih je vođen proces rešavanja statusa. To znači da neće biti podele Kosova, a UNMIK, KFOR i privremene institucije su potpuno privrženi ovom principu,” naglasio je Riker.

Šef UNMIK-a je govoreći o potpisivanju amandmana na Ustavni okvir Kosova, kojim se uvodi odredba da mandat predsednika Kosova umesto četiri traje pet godina, kazao da je to urađeno u skladu sa predlogom novih institucija.

“To sam uradio u skladu sa zahtevom koalicije koja predstavlja dve trećine Parlamenta. To je urađeno u skladu sa odlukama i Pregovaračkog tima i tranzionog planiranja,” izjavio je Riker.

Upitan da li će na osnovu plana Martija Ahtisarija biti novih izbora posle određivanja statusa, Riker je kazao da će ukoliko se taj plan uzme u obzir o tom pitanju odlučivati kosovske institucije.

XS
SM
MD
LG