Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Nezavisnost u koordinaciji sa međunarodnom zajednicom


Fatmir Sejdiu

Predsednik Kosova, Fatmir Sejdiu izjavio je u petak da zna vremenski okvir ali ne i tačan datum proglašavanja nezavisnosti Kosova, obećavajući da će se to dogoditi vrlo brzo.

Posle sastanka sa šefom UNMIK-a, Joahimom Rikerom i njegovim zamenikom Lari Rosinom, koji je započeo drugi mandat na Kosovu, Sejdiu je izjavio da će se vrlo brzo u saradnji i koordinaciji sa međunarodnom zajednicom, ići dalje u proglašavanju nezavisnosti Kosova.

“Mi smo u stalnoj koordinaciji. Ne možemo reći datum kao datum, nismo je rekli nikada do sada, ali će se to brzo dogoditi”, rekao je Sejdiu, ističući kako će se to dogoditi u saradnji i koordinaciji sa saveznicima koji su snažno podržavali viziju građana i institucija Kosova, kao što su, kako je rekao SAD, EU i druge demokratske zemlje.

Odgovarajući na najave da će se nezavisnosti Kosova proglasiti nakon drugog kruga predsedničkih izbora u Srbiji, premijer Tači je izjavio da događaji u Srbiji ne mogu da utiču na procese na Kosovu.

”Izbori u Srbiji nikako ne utiču na Kosovo. Kosovo ima svoj put, ima svoje prioritete i naravno mi ćemo graditi dobrosusedske odnose i sa Makedonijom, Albanijom, Crnom Gorom, u budućnosti naravno i sa Srbijom”, rekao je kosovski premijer.

Šef UNMIK-a Joahim Riker je izjavio u petak da će od formata sednice Saveta bezbednosti koja će se odrzati 16. januara zavisiti da li će na njoj učestvovati i novi premijer Kosova Hašim Tači.

XS
SM
MD
LG