Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Na čelu Kosova: Sejdiu, Krasnići i Tači


Skupština Kosova

Skupština Kosova izabrala je danas čelnike institucija. U prvim obraćanjima Skupštini, lideri su obećali nezavisnost u ovoj godini.

Fatmir Sejdiu je ponovo izabran za predsednika Kosova, Jakup Krasnići (Krasniqi) je predsednik Skupštine a Hašim Tači (Hashim Thaqi) premijer. Nove institucije Kosova će se zalagati da se proces definisanja statusa zaokruži nezavisnošću Kosova, izjavili su novi kosovski čelnici.
Pošto je izabran za predsednika Kosova Fatmir Sejdiu se obavezao da će braniti ustav i demokratiju, i da će se zalagati za bolji život svih ljudi, uz zaštitu prava manjina s posebno srpske.
“Institucije Kosova će uspešno okončati proces nezavisnosti u skladu sa legitimnom voljom naroda i usvojiće ustav buduće države Kosova”, izjavio je Sejdiu dodavši da će se nastaviti rad na usvajanju zakona u skladu sa planom Martija Ahtsiarija.
Skupština Kosova je u trećem krugu prostom većinom izabrala Sejdiua za predsednika Kosova.
Na istoj sednici Skupština Kosova je izabrala Jakupa Krasnićija, iz Demokratske partije Kosova za predsednika parlamenta. Krasnići je kazao da će nova Skupština u prvoj godini rada ozvaničiti volju naroda za nezavisnom državom u koordinaciji sa demokratskim zemljama. Skupština je izabrala i Predsedništvo tog tela, koje ima osam članova, po dva predstavnika iz Demokratske partije Kosova i Demokratskog saveza Kosova, jedan iz Alijanse novo Kosovo, jedan iz Demokratskog saveza Dardanije, jedan predstavnik srpske zajednice i jedan iz stranaka nesrpskih manjina.
Novu Vladu Kosova će predvoditi premijer Hašim Tači, predsednik Demokratske partije Kosova. Tači je u ekspozeu kazao da će prioritet u prvoj polovini ove godine biti proglašenje nezavisnosti.
Naš san i pravo će uskoro biti realnost. Kosovo će postati deo porodice slobodnih naroda sveta”, rekao je kosovski premijer.
Hašim Tači je rekao da će Vlada podržavati proizvodnju, investicije, izgradnju infrastrukture a sve u cilju otvaranja novih radnih mesta.
Nova Vlada će imati 15 ministarstava. Demokratska partija Kosova je dobila mesta predsednika Skupstine, premijera, zamenika premijera i sedam ministarstava. Demokratski savez Kosova pored funkcije predsednika Kosova, dobio je i mesto potpredsednika Vlade i pet ministarskih mesta. Deo vladajuće koalicije su i predstavnici manjinskih zajednica koji shodno Ustavnom okviru dobijaju tri ministarstva, od toga srpska zajednica ima dva resora.
Skupštini Kosova se obratio šef UNMIK-a Joakim Riker (Joaćim Ruecker) kazavši da su institucije do sada pokazale zrelost u radu te da slično angažovanje očekuje od novih vlasti. Riker je podsetio da u SB UN postoji konsenzus da sadašnje stanje nije održivo, te da se uskoro očekuje odluka o statusu.
XS
SM
MD
LG