Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Opozicija: vladajuća koalicija osuđena na neuspeh


Lideri DPK i DSK Hashim Thaqi i Fatmir Sedjiu

Političke partije koje su ostale u opoziciji smatraju da koalicija između dve do juče rivalske partije, Demokratske partije Kosova (DPK) i Demokratskog saveza Kosova (DSK), neće doneti pozitivne rezultate.

Alijansa Novo Kosovo, prema rečima njenog potpredsednika Ibrahima Makolija, smatra da je ovo neprincipijelna koalicija osuđena na neuspeh:

„Mi smo pred javnošću pojasnili da je koalicija između DPK i DSK u startu osuđena da ne uspe jer se radi o neprincipijelnoj koaliciji, koja ne obezbeđuje efikasnu vladavinu, stvaranje demokratskih institucija i unapređenje demokratije. Još više, takva koalicija, u kojoj su dva politička subjekta koji su bili najveći međusobni rivali neće garantovati efikasnost organa i institucija.“

Alijansa za budućnost Kosova smatra da se u ovom slučaju radi o političkim interesima uskih krugova. Potpredsednik Alijanse Ahmet Isufi ističe da će taj uski interes štetiti političkim procesima na Kosovu:

«Kompromis je postignut na nekim uskim političkim ineteresima, koji ne predstavljaju poštovanje stavova članstva, jer kao što znate, članstvo DPK-a i DSK-a je bilo protiv takve koalicije. I prilikom naše koalicije sa DSK, DPK nas je teško vređala, dok sada vređa sebe širokogrudim ulaskom u koaliciju sa DSK.“

Potpredsednica Demokratskog saveza Dardanije, partije koja je nastala raskolom u DSK krajem 2006. godine, Besa Gaxheri izražava sumnju da će nova vlada biti efikasna. Ona smatra da ova koalicija ne služi razvoju parlamentarne demokracije na Kosovu, pošto neće biti prave opozicije. Gaxheri ističe da stvaranje koalicije između DPK i DSK znači gaženje poverenja glasača:

«Građani Kosova, iako su u malom broju izašli na glasanje, su glasali za promene i relano ove dve partije su dovele u pitanje legitimno pravo građana i potcenili su njihov glas, pošto realno nije došlo do promena. Znači, radi se o koaliciji koja je napravljena zbog pitanja biznisa i ciljeva grupa i pojedinaca, a ne koaliciji za koju su glasali građani Kosova.»

Međutim, nezadovoljni koalicijom nisu samo partije koje su ostale u opoziciji već i pojedinci u sada vladajućim partijama. Odlazeći ministar kulture i član Predsedništva DSK Astrit Haraqija smatra da DSK nije dobio ono što je trebalo:

"Ja poštujem odluku Predsedništva, ali sam lično veoma nezadovoljan pošto su ministarstva koja su dodeljena DSK vrlo malo i to dokazuje da je DSK u celini ignorisana. Ja sam lično protiv ove koalicije, ali ja poštujem volju naroda i DPK je pobednica izbora.“

Opozicione partije su najavile da će biti konstruktivna opozicija novoj vlasti na Kosovu.

XS
SM
MD
LG