Dostupni linkovi

Vanredna vijest

DPK i DSK potpisali koalicioni sporazum


Priština, konstitutivna sednica Skupštine Kosova, 4. januar 2008

Mandatar za sastav Vlade Kosova i predsednik DPK, Hashim Thaqi i predsednik Kosova i DSK, Fatmir Sejdiu potpisali su u ponedeljak koalicioni sprorazum o vladajućoj koaliciji na Kosovu.

Najviši zvaničnici Demokratske partije Kosova (DPK) i Demokratskog saveza Kosova (DSK) potpisali su koalicioni sporazum kojim se utvrđuju modaliteti buduće vladavine dve najveće partije kosovskih Albanaca.

Prema koaliconom sporazumu, predviđeno je da DPK, koja je na izborima od 17. decembra osvojila najviše poslaničkih mandata u Skupštini Kosova, dobije mesto predsednika Skupštine, premijera, zamenika premijera i sedam ministarstava. DSK, pored funkcije predsednika Kosova, čiji bi mandat prema predlogu sporazuma trebao da traje pet godina, dobija i 5 ministarskih mesta.

DPK je dobila ministarstva koja se smatraju značajnijim. DPK će dati ministre u Ministarstvu za privredu i finansije, Ministarstvo za energetiku i rudarstvo, Ministarstvo za transport i telekomunikacije, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo obrazovanja, nauke i tehnologije, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva u ruralnog razvoja i Ministarstvo javnih službi. DSK su pripala Ministarstvo pravde, Ministarstvo trgovine i industrije, Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo kulture, omladine, sporta i nerezidencijalnih pitanja i Ministarstvo lokalne uprave.
Predstavnici srpske zajednice će rukovoditi sa dva ministarstva- Ministarstvo rada i socijalnog staranja i Ministarstvo za zajednice i povratak, dok će predstavnik ostalih manjinskih zajendica voditi Ministarstvo ekologije i prostornog planiranja.
Predviđeno je da u nastavku konstitutivne sednice Skupštine Kosova, koja je zakazana za sredu, u paketu budu izglasani predsednik i predsedništvo Skupštine, predsednik Kosova i Vlada na čelu sa mandatarom Hashimom Thaqijem, čime će se izvršiti konstituisanje institucija kosova prema rezultatima izbora od 17. novembra. U opoziciji ostaju Alijansa Novo Kosovo, Demokratski savez Dardanije i Alijansa za budućnost Kosova, koje zajedno imaju 34 poslanička mandata u odnosu na 120 poslanika Skupštine Kosova.
XS
SM
MD
LG