Dostupni linkovi

Dva vješanja i jedna amputacija - dnevno


Nenad Pejić
Nenad Pejić

Ali, od čega će se one braniti i pred kim će se braniti?? Kako da se brane ako jednostavno misle da stvari treba mijenjati!!?? Ako je njihova krivica u tome što MISLE da treba nešto promijeniti kako da se odbrane od onih koji MISLE da oni ne treba da MISLE.

Kosa joj je, naravno, crna, obrazi onako dobro popunjeni. rekao bi, po obrazima da je bucmasta. Oči su joj crne, relativno je visoka. Na licu joj osmijeh, oči crne, lako češ u njima prepoznati živahnost mladosti. Nosi crnu maramu, ne zato što za nekim žali već zato što mora. Na neki način to i prihvaća, mada bi radije da je nosi onda kad želi, a ne onda kad joj kažu. Ne izaziva baš neku požudu muškaraca koje sreće mada bi ponekad i to htjela. Ali, požuda u njenoj zemlji ženama nije dozvoljena. Točnije, one to ne smiju javno pokazivati. Baš je zavidila svojim vršnjakinjama na zapadu što mogu igrati igru zavodjenja kad god to zažele. A, bila je sigurna, imala bi sa čime zavoditi i taman je ušla u tridesete. Pravo vrijeme za prave stvari.
Mislio sam da takav način kažnjavanja već odavno pripada prošlosti, čak i medju arapskim svijetom. Konačno, već nekoliko godina se o tome ne piše. Niko nije takav zakona ukinuo ali se bar nije primjenjivao. Ali, tokom vikenda je stigla vijest da je petorici Iranaca, optuženih za pljačku i uzimanje taoca kažnjeno po važećem šerijatskom zakonu - amputacijom desne ruke i lijeve noge. Dvostruka amputacija učinjena nad ovim, vjerojatno, kriminalcima, se dogodila u jugoistočnom gradu Zahedanu. Sud je presudio da su pljačkali i uzimali taoce, te ih proglasio krivima "za djela protiv Boga" i "korupciju na zemlji". Kazna je strašna i ne pada mi na pamet da opravdavam počinjeni zločin. Trebali su dobiti neku kaznu koju su, vjerojatno, i zaslužili, ali zar se mora biti baš tako nehuman!? Konačno, ako to i jeste humano po šerijatskom zakonu nisam ni malo ubjedjen da će okrutnost doprinijeti da ima manje pljački i manje otimanja taoca.
Dobitnica Nobelove nagrade za mir, Shirin Ebadi, javno je ustvrdila da u Iranu raste broj egzekucija nad zatvorenicima. Ona pri tom pominje primjer jedne 27-godišnje žene koja je obješena radi ubistva muža zajedno sa još sedam krivaca za druga počinjena ubistva. Obješeno je takodjer još šest dilera sa drogom Već do sada je, dakle, samo u siječnju ove godine, u Iranu obješeno 14 osoba. Dvije dnevno!!
Jedan od najangažiranijih aktivista protiv smrtne kazne, Emaddedin Baghi, je već podugo u zatvoru - još od listopada. Optužen je za "širenje propagande protiv iranskih islamskih autoriteta" i "objavljivanje tajnih dokumenata." Na samom kraju godine je stigla vijest da je smješten u bolnicu ali se ni bolest ni razlog bolesti ne znaju. On je inače prvi čovjek Komiteta za zaštitu prava zatvorenika i već je nekoliko puta bio zatvaran.
Krajem prošle godine je u Teheranu zatvoreno 23 Internet kafea, a 23-oje gradjana je uhapšeno. Razlog: "nemoralno ponašanje" dio čega je, već sam o tome pisao ranije, i šišanje muškaraca "u stilu zapadnih frizura". Ženske frizure, zapadnog tipa, niko i ne smije pomenuti. Komandir policije, Nader Sarkari, je kao povod hapšenja i zatvaranja kafea i brijačnica navodio i "nemoralne kompjuterske igre, neukusne fotografije, te prisustvo žena koje nisu bile propisno odjevene." Do sada su vršene kontrole u 435 Internet kafea i osim ovih koji su zatvoreni još ih je 170 dobilo policijska upozorenja.
Jedna dama, zove se Gisoo, se zaljubila u Teheranu, udala se ali medeni mjesec nikada nije počeo. Muž joj je odmah zabranio da se školuje te naredio da stalno bude kod kuće. Sad Gisoo, razočarana, želi razvod. Ali, prema zakonu, ako žena inicira razvod ona gubi svako pravo vlasništva i bila bi bukvalno na ulici - bez škole, bez para, bez posla i bez prava da vidja djecu. Kada je krenuo pokret protiv diskriminacije žena, dvije žene, aktivistice za ljudska prava, su uhapšene "za širenje propagande protiv države". Ono za što su njih dvije krive su dva teksta na Internetu u kojima su kritizirali diskriminirajući zakon o ženama. Prikupljale su milijun potpisa od strane žena da bi se zatražila promjena zakona. Maryam Hosseinkhah and Jelveh Javaheri, (koju sam opisao na početku priče) su njihova imena. Drugog dana siječnja puštene su da se brane sa slobode.
Ali, od čega će se one braniti i pred kim će se braniti?? Kako da se brane ako jednostavno misle da stvari treba mijenjati!!?? Kako da se brani Emaddedin Baghi koji misli da treba ukinuti smrtnu kaznu!!?? Ili neki muškarac iz berbernice koji misli da je ljepši ako ima drugačiju frizuru!? Ili, kako da se brani Gisoo, koja hoće da uči i da se razvede i hoće da vidi svoju djecu!? Ako je njihova krivica u tome što MISLE da treba nešto promijeniti kako da se odbrane od onih koji MISLE da oni ne treba da MISLE.
Misliti je - zabranjeno.
XS
SM
MD
LG