Dostupni linkovi

Pozitivne ocene o izveštaju Ban Ki Muna


Ban Ki Mun
Ban Ki Mun

Izveštaj generalnog sekretara UN-a, Ban Ki Muna, o stanju na Kosovu je dobro primljen od strane predstavnika Kosova, koji smatraju da je generalni sekretar u izveštaju predstavio faktičko stanje.

Mun je upozorio da se, ukoliko se ne postigne brzo rešenje, situacija na terenu može destabilizovati i na taj način izgubiti efekti dosadašnjih dostignuća UNMIK-a.

Portparol predsednika Kosova, Xhavit Beqiri, ističe da institucije Kosova ocenjuju da dalje odugovlačenje rešavanja statusa predstavlja opasnost za bezbednost i stabilnost.

„Mi smo uvek isticali da nejasnoća statusa Kosova dovodi u opasnost mir i stabilnost u regionu. Naravno, drago nam je da je i generalni sekretar UN-a Ban Ki Mun u svom izveštaju istakao da nejasnosća statusa Kosova dovodi u opasnost mir i stabilnost u regionu i da se ovakvo stanje više ne može održati,“ rekao je Beqiri.

Savetnik odlazećeg premijera Kosova, Arben Ćirezi, ističe da se u izveštaju Ban Ki Muna vidi tendencija pokretanja stvari unapred, pošto je mandat UNMIK-a pri kraju.

„Događaji na terenu, u slučaju daljeg kašnjenja, biće brzi i učiniće misiju UN-a na Kosovu neupotrebljivom. Sigurno da o tome misli i gospodin Ban Ki Mun. Takođe se zna da je i EU usvojila slanje svoje misije iz oblasti bezbednosti i vladavine zakona, tako da sve ovo što se događa počelo je da čini misiju UN-a na Kosovu nepotrebnom,“ kaže Qirezi.

U svom izveštaju generalni sekretar UN-a ističe kako bi nesigurnost i gubljenje dinamike rešavanja statusa moglo da dovede do nestabilnosti na Kosovu i u regionu, ali i da predstavlja opasnost za bezbednost ljudstva UN-a.

Qirezi smatra da poslednja dešavanja vezana za status Kosova pokazuju da se negativna kretanja na terenu ipak neće dogoditi.

„UNMIK i dalje ima svoj legitimitet, međutim, u slučaju eventualnog kašnjenja taj bi se legitimitet mogao izgubiti. Kako sada stvari stoje, verujem da se negativna predviđanja neće ostvariti, jer će se sve to na vreme rešiti.“

Na sednici SB UN-a od 16. januara šef UNMIK-a, Joahim Riker, će predstaviti redovan izveštaj i ocenu kretanja na Kosovu. Na sednici će govoriti i predsednik Srbije, Boris Tadić.

XS
SM
MD
LG