Dostupni linkovi

Reakcije na Koštuničin ultimatum


Vojislav Koštunica

Brojne rezerve dela vlasti u Srbiji prema daljoj evrpskoj prespekitivi zbog stavova velikog broja zemalja Unije da će priznati nezavisnost Kosova, dobile su i zvaničnu potvrdu.

Srpski premijer Vojislav Koštunica jasno je uslovio potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, odustajanjem EU da pošalje misiju na Kosovo.

Dok jedan deo vlasti u Srbiji ovih dana učestalo najavljuje potpisivanje dugo očekivanog i više puta odlaganog Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU za 28. januar, srpski premijer Vojislav Koštunica postavio je ultimatum: EU će 28. morati da bira da li hoće da potpiše ovaj Sporazum sa Srbijom ili će, kako je rekao, pod pritiskom SAD, tada doneti odluku o slanju svoje misije na Kosovo kako bi započeo da se sprovodi odbačeni Ahtisarijev plan o nadziranoj nezavisnosti, odnosno o “otimanju dela teritorije Srbije". "Jedno isključuje drugo”, bio je izričit srpski premijer i poručio da će parafirani Sporazum o stabilizaciji biti poništen i stavljen van snage, ukoliko EU pošalje misiju.

U drugom delu vladajuće koalicije, Demokratskoj stranci predsednika Srbije, i pored ovakve Koštuničine izjave, tvrde da se potpisivanje Sporazuma sa EU ne dovodi u pitanje. Portparol DS, Jelena Marković:

“Srbija insistira na tome da, do kakvih god promena vojnih sanga na Kosovu dođe, to bude u skladu sa Rezolucijom 1244, i da to bude unutar Saveta bezbednosti. Ono što je u ovom trenutku važno jeste da Evropska unija ostaje i dalje jedan od pet prioriteta oko kojih je Vlada Srbije okupljena. Niko u ovom trenutku od tog prioriteta nije odustao. U tom smislu, dok još uvek postoji konsenzus da je to za nas jedno od najvažnijih pitanja, nema potrebe da prejudiciramo bilo kakve loše odnose i probleme, za sada smo svi zajedno na evropskom putu.“

Iako dve stranke vladajuće koalicije neće da ulaze u otvoren konflikt zbog ovog pitanja, jasno je da se njihovi stavovi kada je reč o potpisivanju Sporazuma sa EU dijametralno razlikuju. Dok Jelena Marković tvrdi:

“Ne postoji nijedna zemlja u ovom regionu kojoj je u ovom trenutku Sporazum sa EU preči...

…portparol Koštuničinog DSS-a, Branislav Ristivojević, ali i drugi funkcioneri ove stranke ovako razbijaju nevericu novinara da bi Beograd mogao da odloži potpisivanje sporazuma i to uslovljavajući Brisel:

“Što se tiče toga da li ćemo u Evropsku uniju, evo deseti put ću da vam ponovim, ako vam nije jasno, molim vas, pišite ponovo. Srbija će u EU ući samo kao cela zemlja.”

Upravo zbog ovakvih stavova, funkcioner Liberalno demokratske partije, jedine stranke u Srbiji koja kao jedini prioritet ističe evropske integracije, Zoran Ostojić, poručuje:

“Ovo znači da će Boris Tadić morati da bira između vlade sa Vojislavom Koštunicom ili rušenja te vlade. Ali, s obzirom na to da je pre neki dan rekao da, i ako ga na predsedničkim izborima ne podrže Koštunica i njegovi sateliti, on rušiti Vladu neće, odabrali su oni koji su doneli Ustav antievropski put.”

Prema proceduri, potpis na parafiran Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju EU stavlja premijer. Deo stručne javnosti ocenjuje da je pitanjem da li Srbija potpisuje sporazume sa ili bez Kosova stvorena lažna dilema. Svi dosadašnji sporazumi koje je Beograd potpisivao nisu uključivali Kosovo zato što je ono pod međunarodnim protektoratom, a Jelica Minić iz Evropskog pokreta upozorava da postavljanje ultimatuma Briselu može voditi jedino ka samoizolaciji Srbije:

“Ako se pribegne samoizolaciji, Kosovo se sigurno ne može zadržati zbog odnosa snaga na međunarodnoj sceni, i samo se može iskomplikovati rešavanje njegovog statusa, a jedini pravi gubintici biće građani Srbije. Srbija ne može potpisivati sporazume za međunarodni protektorat. Ona ne može da preuzme odgovornost da se sprovodi Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju nad teritorijom gde ona nema formalnu upravu. Prema Rezoluciji 1244 Srbija je sačuvala teritorijalni integritet, ali ne i upravni, i ona praktično nema suverenitet na Kosovu.”

Jelica Minić ocenjuje i da se izjavom srpskog premijera može produbiti između proevropskih i antievropskih snaga u Srbiji:

“Jer je rešavanje statusa Kosova sada direktno suprotstavljeno evropskoj budućnosti Srbije, a to je uvod u unutrašnje sukobe u Srbiji po principu - kada nema spoljnih neprijatelja, dobri su i unutrašnji, takozvani izdajnici. Odgovornost sadašnje vladajuće koalicije za očuvanje građanskog mira u Srbiji je ogromna.”

XS
SM
MD
LG