Dostupni linkovi

Konstituisana Skupština Kosova, čeka se vlada


Sednica Skupštine Kosova, 4. januar 2008.
Sednica Skupštine Kosova, 4. januar 2008.

Skupština Kosova izvršila je u petak verifikaciju mandata 120 poslanika trećeg saziva Skupštine i odlučila da se sednica nastavi u sredu 9. januara kada se očekuje i izbor Predsednika i članova Predsedništva Skupštine.

Sednicom je predsedavao najstariji poslanik Mark Krasnići dok mu je u tome pomagala Njomza Emini, najmlađi poslanik ovog saziva Skupštine Kosova.

Skupština je na početku izabrala Mandatsko imunitetsku komisiju koja je izvršila verifikaciju mandata poslanicima izabranim na izborima od 17. novembra 2007 godine. Šef UNMIK-a Joahim Riker se obratio poslanicima Skupštine Kosova čestitajući im na izboru i zaželevši im uspešan rad. Riker je posle sednice izjavio da ne očekuje kašnjenje i da on nema nameru da se upliće u pitanja stvaranja novih institucija.

“Skupština Kosova je zasedala u zakonskom roku od 30 dana nakon potvrđivanja mandata i to je dovoljno da se pitanje konstituisanja ostvari”, rekao je Riker.

Inače najviše mesta u Skupštini ima Demokratska partija Kosova, kojoj prema Ustavnom okviru i poslovniku o radu Skupštine pripada mesto predsednika Skupštine, dok je predsednik Kosova Fatmir Sejdiu, lideru ove partije, Hašimu Tačiju, dao mandat da formira novu Vladu Kosova.

Pošto pregovori o koaliciji između DPK i Demokratskog saveza Kosova još nisu okončani, iako obe strane ističu da su blizu dogovora, danas DPK nije mogla da predloži predsednika Skupštine i članove Predsedništva Skupštine iz svojih redova.

Inače, predsednik Skupštine i članovi Predsedništva Skupštine se ne biraju glasanjem, već Skupština konstatuje da su oni na predlog svojih poslaničkih grupa izabrani.
XS
SM
MD
LG