Dostupni linkovi

Pitanja nakon ubistva policajca kod Skoplja


Pripadnici specijalne policije u akciji u centru Skoplja - arhivski snimak.
Pripadnici specijalne policije u akciji u centru Skoplja - arhivski snimak.

Nakon oružanog napada koji se u četvrtak, 3. januara dogodio u predgradju Skoplja još nema odgovora o prirodi ovog incidenta u kome je smrtno stradao jedan pripadnik snaga bezbednosti.

Četrdesetogodišnji policajac, Zoran Markovski, ubijen je u četvrtak u oružanom napadu kod benziske pumpe na izlazu iz Skoplja, a još dvojica policajaca su ranjena, ali nisu u životnoj opasnosti. Portparol MUP-a, Ivo Kotevski, kaže da policija još uvek traga za napadačima, koji su iz vozila u kretanju pucali iz automatskog oružja prema džipu u kome su se nalazili pripadnici Jedinice za specijalne zadatke. Auto marke Opel Vektra sa automatskim naoružanjem u njemu i sa falsifikovanim registracionim tablicama sinoć je nadjen na ulazu u skopskom selu Aracinovo:

"Automobil koji je sinoć bio pronadjen odmah je prenesen u MUP i vrše se dopunska veštačenja. Radi se i na uzimanju otisaka sa dve automatske puške i puškomitraljeza koji su bili u nadjenom automobilu,"
rekao je Kotevski.

Bezbednosni analitičari kažu da način i mesto napada podsećaju na događaje iz 2000. godine, koji su bili uvertira u oružani konflikt u Makedoniji godinu kasnije. Cilj napada, prema profesoru Stefanu Budžakovskom, nije samo ubistvo policajca, već destabilizacija bezbednosne situacije. Incident, dodaje on, može se gledati i u regionalnim okvirima, odnosno povezati i sa procesom rešavanja Kosovskog statusa:

"Imamo dosta nejasnu situaciju, jer je na površini stavljeno mnogo opcija. Na tim opcijama uvek se nesto stavlja kao pozadina, da bi se moglo intervenisati u bilo kakvoj situaciji," kaže profesor Budžakovski. Neki drugi eksperti smatraju da ovaj incident ne treba stavljati u politički kontekst, ali da ovakva ubistva na veoma frekventnim mestima u glavnom gradu treba da zabrinu bezbednosne organe.

XS
SM
MD
LG