Dostupni linkovi

Slovenački pogled na Balkan


Jelko Kacin
Jelko Kacin

Slovenija je preuzela šestomesečno predsedavanje Evropskom unijom. Jelko Kacin, poslanik i izvestilac za Srbiju u Evropskom parlamentu, govori o slovenačkim prioritetima.

KACIN: Slovenija kao predsjedavajuća zemlja Evropske unije nema svoju vlastitu volju, već predsedava u ime 27 država. Naš prvi prioritet je da se što brže moguće ratifikuje međuvladni dogovor o nužnim reformama institucija Evropske unije. To je bitno jer bez toga nema širenja EU. A što se tiče Zapadnog Balkana, Slovenija ne može ni za jednu državu Zapadnog Balkana odraditi ono što te države mogu da urade za sebe, odnosno što mogu da urade njihove političke elite. Postoje neke historijske mogućnosti da se u tih šest mjeseci slovenačkog predsedavanja Balkan probudi, međutim mislim da to u mnogo čemu zavisi od toga kada i u kolikoj mjeri će se probuditi Srbija, jer kad Srbija krene, svima ostalima će biti daleko lakše. Zapadni Balkan treba da dobije šansu. On zapravo tu šansu odavno ima, ali vidjeli smo kako su stvari išle. Srbija je bila godinama zamrznuta. Makedonija nije iskoristila šansu koju je imala. Bosna i Hercegovina je sama sebe škartirala za više od godinu dana. A pošto Slovenija poznaje mentalitet, način ponašanja i vrednost izjava pojedinih političara, treba ubediti pre svega slovenačko predsedavanje odnosno naše političare, jer Slovenija nije spremna kupiti prazne priče, s obzirom da dobro poznaje i Balkan i balkanske političare i ambicije pojedinih balkanskih država.

RSE: Da li verujete da će Srbija, ipak, uprkos svemu što se događa s Kosovom, izabrati put ubrzane evrointegracije i potpisati sporazum koji se najavljuje za kraj januara?

KACIN: Sporazum se odnosi samo na teritoriju Srbije, bez Kosova. Tako je zamišljen, tako je dogovoren i kao takav je do sada bio i parafiran. Zato ja ne vidim nikakve veze između potpisivanja ili nepotpisivanja, otklanjanja potpisivanja. Sada u januaru je Srbija u predizbornoj kampanji i ako bi slušali pojedine političare, čovek bi stekao dojam da su sve partije radikalne. Ali posle predsedničkih izbora ćmo videti koje od njih su normalne, koje su proevropske i koliko im je stalo da Srbija nadoknadi sve ono što je izgubila do sada samoškartiranjem i samoudaljavanjem od EU.

XS
SM
MD
LG