Dostupni linkovi

2007. izneverila očekivanja


Jelka

Građani Kosova kažu da njihove želje i očekivanja tokom 2007. godine nisu ostvarena. Na prvom mestu po prioritetu želja je nezavisnost Kosova, slede snabdevanje električnom energijom bolji socijalni i ekonomski uslovi.

Građani smatraju da 70 odsto tih očekivanja nije ostvareno.

Bujamin Piperku iz Prištine kaže kako tokom 2007. godine institucije Kosova nisu vladale kako je trebalo i ističe kako tokom nove godine taj posao treba da rade stručni ljudi.

Treba da se reši problem snabdevanja strujom. To je stara boljka, ali se tim treba ozbiljnije pozabaviti, mislim da su najveći problemi u vođenju poslova oko struje. Istovremeno treba za to obezbediti stručne ljude, a ne da se desi da berberin bude krojač, a krojač berberin,“ kaže Piperku i ističe da treba obezbediti pravičnije zapošljavanje i rešavanje problema nezaposlenosti.

Idriz Tahiri, kaže da je najveće ocekivanje za njega bila nezavisnost Kosova.

Ništa nije ostvareno, na prvom mestu nezavisnost, ona se nije dogodila, očekivalo se mnogo više posla, ni to nije ostvareno, dogodilo se suprotno, mnogo je više ljudi ostalo bez posla nego što je zaposleno. Očekivali smo bolje uslove za život, a to se nije ostvarilo.

Slično misli i Nexhat Tahiri:

Ono sto očekuje svaki građanin se ne ostvaruje, na primer nezavisnost Kosova se ne događa, odlaže se i proces traje li traje. Za mene je najveće očekivanje bila nezavisnost Kosova.“

Lumnie Morina kaže da su njene želje delimično ostvarene.

„Moje su želje ostvarene delimično. Moja je želja, kao i želja svih Albanaca Kosova, bila je nezavisnost, očekujemo da će se vrlo brzo dogoditi,“ kaže Morina.

Poboljšanje uslova života i eliminisanje negativnih pojava su bila najveća očekivanja za Sadri Mehaja:

Moje želje nisu ostvarene, moja najveća želja je bilo rešenje statusa, što nije ostvareno, ali i poboljšanje ekonomske situacije, naravno malo bolji uslovi i sprečavanje negativnih pojava, posebno korupcije,“ kaže Mehaj.

Shqipe Lumi, koja radi u KEK-u kaže da je najveće očekivanje bila nezavisnost Kosova.

I Arben Arifaj, kaže kako je očekivao da će Kosovo tokom ove godine postati nezavisno:

Očekivao sam da će se nezavisnost dogoditi tokom ove godine, ali sve je u rukama Amerike,“ kaže Arifaj izražvajući mišljenje ogromne većine građana Kosova koji smatraju da je proces nezavisnosti Kosova gotova stvar, imajući u vidu da se SAD i najveći deo zemalja članica Evropske unije zalaže za nadgledanu nezavisnost Kosova.

XS
SM
MD
LG