Dostupni linkovi

Poklon Evropske unije


Sarajevo, parafiranje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH i EU
Sarajevo, parafiranje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH i EU

Parafiranje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH EU za veći dio bh. javnosti je događaj broj jedan u 2007. Političari su ga ocijenili najvažnijim događajem nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma.

Do parafiranja Sporazuma, BiH provela je reformu javne uprave, usvojila zakone o predškolskom i srednjoškolskom obrazovanju, zakone o sportu i ruralnom razvoju, sve iz paketa evropskih uslova.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH, Nikola Špirić, ističe da je parafiranjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju u BiH stvorena jedna nova atmosfera, probuđen optimizam i postignut politički konsenzus. Ipak, ostalo je još puno toga da se uradi i ispune svi postavljeni uslovi, kaže Špirić:

«Realizovati one uslove koji će biti dobar znak i dobar signal Briselu da prvi kvartal 2008. godine bude potipisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, i time smo na korak do satutsa kandidata. A da bismo to uspjeli moramo prije svega završiti posao vezan za reformu policije. Ja sam ubijeđen, ja sam optimista da ćemo do polovine februara imati set zakonskih projekata vezano za implementaciju Mostarske deklaracije, da ćemo unaprijediti saradnju sa Haškim tribunalom i unaprijediti reformu javne uprave, a očekujem i da će reforma javnog televizijskog sistema krenuti sa mrtve tačke.»

Glavni pregovarač BiH sa EU , Igor Davidović, ističe da je BiH na parafiranje Sporazuma čekala relativno dugo, ali da su neki od uslova morali bar djelimično biti ispunjeni. Ovaj događaj označio je i kraj političke krize koja je zemlju pratila gotovo čitavu godinu:

«Ja se nadam da ćemo na potpis čekati znatno kraće nego što smo čekali na parafiranje. Samo parafiranje Sporazuma ja lično shvatam i doživljavam kao verifikaciju činjenice da smo izašli iz političke krize koja nas je distancirala od parafiranja Sporazuma. Put je pronađen, međunarodna zajednica to verifikuje svojim stavom, koji je izrazio gospodin Oli Ren.»

Odluku o parafiranju Sporazuma opozicione političke partije smatraju poklonom Evropske unije Bosni i Hercegovini koji je dobiven bez zasluge. Nakon što je i Srbija parafirala Sporazum o stbilizaciji i pridruživanju, Evropska komisija je to morala dozvoliti i BiH, kaže lider Socijaldemokratske partije BiH, Zlatko Lagumdžija:

«Evropa više ne može da izdrži da BiH bude jedna crna rupa u situaciji kada je i Srbija dobila paraf na ugovor o stabilizaciji i pridruživanju, Srbija koja nije ispunila mnogo ozbiljnije uslove vezane za saradnju s Hagom, Srbija koja i dalje problematizira i ne rješava problem Kosova, Srbija koja u krajnjem slučaju se još uvijek nije suočila sama sa sobom. Dakle, iz tih razloga se ovo moralo Bosni i Hercegovini dati. Mislim na neki način treba da budemo zadovoljni, treba da proslavimo što smo ušli u jedan novi studij.»

Istovremeno, zamjenik predsjedavajućeg Parlamenta BiH, Beriz Belkić, naglašava kako BiH u narednoj godini mora opravdati ukazano joj povjerenje, a domaći političari naučiti sami donositi odluke uz dogovor i međusobo razumijevanje:

«Trebaju nam težak rad, strpljenje, razumijevanje i, na neki način, konačno razumijevanje šta znači kompromis, šta znači dogovor. To znači da morate biti spremni i odustati od nekih stvari, odnosno ustupke napraviti itd.»

Ministar prometa i komunikacija u Vijeću ministara, Božo Ljubić, kaže da parafiranje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Evropskoj uniji nije riješilo probleme koji Bosnu i Hercegovinu prate više od decenije:

«Kriza u BiH nije samo kriza institucija, to je i kriza gospodarskog razvoja i kriza ukupnog socijalnog razvoja. I, naravno, sve ove mjere koje trebamo donijeti trebaju biti u funkciji dva cilja: pridruživanje Evropskoj uniji i rješevanje problema ove zemlje, uključujući i ustavnu reformu.»

Iako ne treba očekivati da će se čuda desiti preko noći, ovaj sporazum sa EU mogao bi uticati na povoljniji ekonomski razvoj zemlje, smatra profesor Banjalučkog univerziteta, Rajko Tomaš:

«To je na neki način jak poziv potencijalnim investitorima u BiH. To je obećanje da će ekonomski, pravni sistem i politički sistem biti uređeni na kompatibilan način, da će ovdje moći pronaći partnere, da će moći pronaći sistem poslovanja i pravne zaštite poslovanja sličan principima kakvi vrijede u ostalim zemljama EU. Međutim, da bi se to dostiglo trebaće zaista dosta uraditi.»

Parafiranjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH je otvorila svoj evropski put. Sasvim je jasno da to dalje neće biti put poklona, nego ispunjavanja uslova - sve do potpisa i onog što se zove status zemlje kandidata za prijem u EU.

XS
SM
MD
LG