Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Mogućnosti Beograda za raspisivanje izbora na Kosovu


Mapa Kosova

Koliko je moguća najava državnog sekretara Vlade Srbije za Kosovo, Dušana Prorokovića, da će u slučaju jednostranog proglašavanja nezavisnosti Kosova Beograd najpre konstituisati opštinska veća, a potom i raspisati izbore na Kosovu?

Beograd se priprema za eventulano jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova. Nakon usvajanja rezolucije u parlamentu u kojoj se, između ostalog, kaže da će svaki takav akt biti proglašen ništavnim i nelegitmnim, Beograd prema rečima državnog sekretara za Kosovo, Dušana Prorokovića, ima plan da najpre konstituiše opštinska veća, a potom i raspiše izbore na teritoriji Kosova:

"Da se uspostave naše institucije na teritoriji KiM. Srbi koji žive na teritoriji KiM će i dalje živeti u Srbiji , jer mi tu odluku ne priznajemo. Republika Srbija će morati da preduzme neke korake kako bi konstituisala svoje organe lokalne samouprave i kako bi organizovala život i sistem, na kraju krajeva, koji svakako funkcioniše već sedam godina."

Međutim, pitanje je koliko bi to bilo izvodljivo u srpskim sredinama, naročito ako se izuzme sever Kosova. Upravo na to skreće pažnju i Rada Trajković, potpredsednica Srpskog nacionalnog veća Kosova i Metohije. Ona kaže da je, dok se Rezolucija 12 44 ne poništi u Savetu bezbednosti, sasvim legalno i legitimno da institucije na Kosovu funkcionišu po rezoluciji. I da bi se u tom kontekstu moglo očekivati raspisivanje izbora, ali da bi to možda bilo izvodljivo na severu Kosova i to u dogovoru sa pojedinim albanskim liderima, no da bi bilo potpuno nemoguće u sredinama ispod Ibra.

"U smislu nemogućnosti jedne legalne teritorijalne celovitosti nad kojima bi ta opštinska veća imala mogućnost da funkcionišu na jedan pravi institucionalni način - da zaista imaju mehanizme sa kojima bi mogli da utiču na nešto što je institucionalno funkcionisanje i stvaranje mogućnosti za održivost srpske zajednice na ovom prostoru."

I koordinator Foruma za međuetničke odnose, Dušan Janjić, kaže za naš program da se Beograd u slučaju organizovanja izbora na Kosovu susreće sa nekoliko ozbiljnih problema:

"Kada bi se napravili takvi izbori, u suštini, samo bi se potvrdila teza međunarodne zajednice da Beograd nije bio kooperativan i da nije radio na primeni Rezolucije 12 44 nego da je pripremao institucije za podelu Kosova. Drugi problem je političko-bezbednosni. To bi sigurno bio znak da Beograd i Srbi sa Kosova ne prihvataju vlast Prištine i najverovatnije je da bi dobar broj Srba poslušao taj zahtev Beograda, a onaj drugi deo bi ili apstinirao ili polako počeo da napušta Kosovo. To bi bio jasan znak početka sukoba, prvo na lokalnom nivou, pogotovo u opštinama gde Srbi ne predstavljaju većinu, a potom i sa međunarodnim prisustvom na Kosovu."

Ono što bi moglo biti rešenje, po Radi Trajković iz SNV-a, je da bez obzira na animozitet prema političkom delu Ahtisarijevog plana, rukovodstvo u Beogradu izrazi spremnost da tehnički deo tog plana, uz neke izmene, bude realnost.

"Da dobijemo opštine sa srpskom većinom i da na jedan pravi način učinimo mogućim jedan funkcionalan opstanak Srba na ovom prostoru, što mislim da treba da bude politika i Beograda. Bojim se da rad na ovakvom projektu ne dovede u problem nešto što podrazumeva organizaciju Srba na jedan legalan, legitiman način. U Štrpcu smo već u problemu sa Novim brdom i sa zaštitom manastira i crkava koja podrazumeva zaštićene zone."

Međutim, radi se zapravo o tome da je Beograd već psihološki izgubio Kosovo, da prihvata nezavisnost, da ne sme to da kaže svojim građanima i da onda u tom strahu zaoštrava odnose sa međunarodnom zajednicom i sa Albancima, zaključuje Dušan Janjić, iz Foruma za međuetničke odnose.

"I na kraju kada se suoči sa tim zaoštravanjem, kao što smo videli u slučaju pretnji EU o zamrzavanjem odnosa, ne sme da ide do kraja, jer za to nema kapaciteta i podršku građana za to sukobljavanje. To će ostati kratkoročne mere sa velikim negativnim uticajem po Srbe na Kosovu i po ugled Srbije."

  • 16x9 Image

    Ljudmila Cvetković

    Radno iskustvo sticala u Asocijaciji nezavisnih elektronskih medija i Radiju B92. Na RSE radi kao novinar, uređuje i vodi dnevne informativne emisije.

XS
SM
MD
LG