Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Rezolucija neće uticati na status


Kancelarija EU u Prištini

Rezolucija Skupštine Srbije o Kosovu, ocenjuju predstavnici kosovskih Srba, nema nikakvo pravno dejstvo prema međunarodnoj zajednici i zato neće uticati na tok rešavanja statusa.

Srbija ne može odlučivati o sudbini Kosova i njeni ustavni akti su za nas nevažeći, izjavio je predsednik Kosova Fatmir Sejdiu. Reagujući na usvajanje Rezolucije o zaštiti suvereniteta, teritorijalnog integriteta i ustavnog poretka Srbije, Sejdiu je kazao da se radi o odluci koja nije u interesu ni Srbije a ni stabilnosti regiona.
“Ovakva politika Srbije dovela je do krvavih sukoba. Ona nastavlja da raznim ustavnim aktima vrši agresiju nad Kosovom”, izjavio je Sejdiu dodavši da Srbija neće odlučivati o budućnosti Kosova.
Rezolucijom je predviđeno da odbrana Kosova kao integralnog dela Srbije predstavlja prioritet državnih organa.
Prema rečima kosovskog predsednika, bilo kakve pretnje pa i one vojnom intervencijom nisu realne pošto se na Kosovu nalaze snage NATO-a.
“Ako su oni izabrali vojnu intervenciju ili druge načine imaju sa kime da se suoče, pošto međunarodna zajednica i NATO štite građane, granice i integritet Kosova”, istakao je Sejdiu
Predstavnici kosovskih Srba smatraju da Rezolucija srpskog parlamenta o Kosovu ništa neće promeniti po pitanju rešenja statusa. Ranđel Nojkić iz Srpske liste za Kosovo kaže da se radi o odluci koja služi unutaršnjoj politici.
“Mislim da je ova Rezolucija za unutrašnje potrebe i u trenutku kada su raspisani predsednički izbori kada praktično vladajuća struktura u Beogradu treba da postigne određeni konsenzus.”
U Rezoluciju se predviđa da međunarodni sporazumi koje Srbija zaključuje, uključujući i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s EU, moraju biti u funkciji očuvanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta zemlje.
Prema oceni Nojkića, Rezolucija nema nikakvo pravno dejstvo prema međunarodnoj zajednici. On ističe kako su mnoge tačke pogrešno postavljene.
“Vezivanjem statusa Kosova za ulazak Srbije u EU i NATO savez, mislim da je neracionalno iz prostog razloga zato što naše pozicije u odbrani Kosova sa pozicije EU ili NATO saveza bi bile znatno jače.”
Poznavaoci prilika kažu da je usvajanje Rezolucije u srpskom parlamentu jedan od poslednjih napora Srbije da pretnjama pokuša da spreči nezavisnost Kosova. Takođe se upozorava da na Kosovu može doći do destabilizacije situacije.
Jedna od tačaka Rezolucije kaže da Srbija mora da “razmotri” diplomatske odnose s zapadnim zemljama koje priznaju nezavisnost Kosova.
Analitičar Iljir Dugoli smatra da Srbija pokušava da uzdrma odlučnost međunarodne zajednice u podršci nezavisnosti Kosova. Dugoli ističe da i srpski političari znaju da pogoršanje diplomatskih odnosa sa zemljama koje priznaju nezavisnost Kosova, naneće štetu samoj Srbiji.
“Ne verujem da će ići tako daleko u pogoršanju odnosa sa svetom. Predsednik Tadić je rekao da će se Srbija boriti za Kosovo, ali je takođe naglasio privrženost evropskoj integraciji. Zatim je rekao da ta dva pitanja idu zajedno. Eliminisao je mogućnost upotrebe nasija, ne zato što su oni za mir već zato što znaju da nije realno da još jednom ratuju na Kosovu. Tako da se radi o pretnjama koje služe za unutrašnju upotrebu”, istakao je Dugoli.
Dugoli poručuje da je potrebno što pre formirati institucije kako bi se sprečile eventualne provokacije.

XS
SM
MD
LG