Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Najveće dostignuće - Kosovo pred nezavisnošću


Agim Çeku

Odlazeći premijer Kosova Agim Çeku izjavio je da je najvece dostignuće Vlade kojom je upravljao da je uspela da dovede Kosovo pred nezavisnost.

Premijer Kosova Agim Çeku je na poslednjoj konferenciji za novinare pred odlazak sa funkcije ocenio da je Vlada Kosova, delujući u vrlo složenim okolnostima, uspela da postigne značajne rezultate u svim oblastima života i rada građana Kosova, ali se istovremeno susretala sa značajnim izazovima koji su išli uz proces statusa, probleme u ekonomskom razvoju i ostvarivanju programa Vlade.

Çeku je rekao da je Vlada, delujući u okolnostima kada se utvrđivao status i imajući u vidu vladajuće kapacitete, dvojnu a u nekim prilikama i trojnu vlast, postigla značajne rezultate:

“Imajući u vidu vladajuće kapacitete koje smo imali, limitirani budžet Kosova, mešavinu mnogobrojnih vlasti i istorijske okolnosti u kojima smo delovali, sa punom odgovornošću konstatujem da je Vlada kojom sam upravljao bila uspešna, uspela da postigne dosta i ne verujem da je u okolnostima koje sam spomenuo neko drugi mogao učiniti ovoliko koliko smo mi učinili ili više.”

Kao najznačajnije dostignuće Çeku je ocenio činjenicu da je Vlada kojom je upravljao učinila Kosovo spremnim za nezavisnost:

“Iznad svega, više sam nego ponosan što danas ovde pred vama i javnošću mogu da kažem da smo mi pripremili Kosovo za nezavisnost i to je poruka i izveštaj koji Vlada i ja kao premijer predajem narodu – Kosovo je spremno za nezavisnost. Ali naša dostignuća, naše aktivnosti, naša diplomacija i realnost na Kosovu su učinile spremnom i međunarodnu zajednicu da prizna nezavisnost Kosova.”

Çeku je istakao da je prioritet nad prioritetima, misija nad misijama bio status Kosova. Drugi prioritet je bio ispunjavanje standarda koje je utvrdila međunarodna zajednica, treće je bila priprema za tranziciju vlasti od UNMIK-a na institucije Kosova, četvrto je, prema Čekuu, bilo stvaranje međusobnog poverenja među građanima Kosova. On je rekao da je, iako postignuto mnogo, još uvek mnogo izazova sa kojim će se suočiti buduća Vlada, proizašla iz izbora od 17. novembra.

XS
SM
MD
LG