Dostupni linkovi

Od 1. januara primena Sporazuma o socijalnom osiguranju


Ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić i ambasadorka Crne Gore u Srbiji Anka Vojvodić razmenili su ratifikacione instrumente čime će se omogućiti da od 1. januara 2008. godine stupi na snagu Sporazum o socijalnom osiguranju između Srbije i Crne Gore.

Ministar Ljajić je nakon razmene dokumenta ocenio da je ovo jedan od najvažnijih sporazuma koji se tiče ostvarivanja prava građana u obe države:

"Biće omogućeno od, 1. januara 2008. godine, da 1540 crnogorskih korisnika dobija i ostvaruje pravo na penziju ovde u Srbiji i da 3243 korisnika srpskih penzija ostvari to pravo u Crnoj Gori. Osim toga, ovim sporazumom korisnicima penzija će biti obezbeđena i puna zdravstvena zaštita, i na kraju, ne manje važno, potpisivanjem ovog sporazuma stvara se povoljan politički okvir za dalje unapređenje ukupnih odnosa Srbije i Crne Gore."

Ambasadorka Anka Vojvodić je ocenila da je Sporazum važan i zbog toga što je njime obuhvaćen veliki broja korisnika:

"On je istovremeno pokazatelj onoga što rade dvije vlade na približavanju svojih politika, na dobrom putu da se sve učini da građani mogu koristiti sva ona prava koja su koristili i do sada. Nama predstoji dosta sporazuma koje treba potpisati. Ovo je jedan dobar znak i svakako potvrda dobre volje i našeg prioriteta, u Crnoj Gori, da sa Srbijom gradimo najbolje, najprisnije i najprijateljskije odnose u okruženju,"

XS
SM
MD
LG