Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Dogovor o novoj Vladi Kosova na pomolu?


Priština, zgrada Vlade Kosova. Photo: Gezim Baxhaku
Demokratska partija Kosova, Hašima Tačija (Hashim Thaqi), mandatara za sastav nove Vlade, i Demokratski savez Kosova, predsednika Fatmira Sejdiua, u principu su postigle koalicioni sporazum. Najavljeno je da bi danas ili najkasnije tokom nedelje trebalo ozvaničiti koaliciju. Prema zakonu, Skupstina Kosova se mora konstituisati najkasnije do 5. januara.
Posle više od mesec dana od parlamentarnih izbora, očekuje se postizanje sporazuma o budućoj koalicionoj vladi. Prema dosadašnjim najavama novu Vladu će činiti Demokratska partija Kosova, čiji je lider Hašim Tači mandatar za sastav nove Vlade i Demokratski savez Kosova, Fatmira Sjediua predsednika Kosova.
Prema najavama partije koja je osvojila većinu, ovih dana će se finalizovati koalicioni dogovor. Portparolka Demokratske partije Vljora Čitaku kaže da je ta stranka dobila saglasnost Demokratskog saveza o formiranju koalicije ali zvaničnog dogovora još nema.
“Mi smo predstavili naše principe i platformu. Dobili smo pozitivan odgovor od DSK i verujemo da ćemo danas ili sutra imati formulu koja će voditi Kosovo”, izjavila je Čitaku.
Na osnovu dogovora DPK će dobiti mesto predsednika Skupštine Kosova, premijera i sedam ministarskih mesta. DSK će zadrzati mesto predsednika Kosova i imati pet ministara. Na osnovu Ustavnog okvira tri ministarska mesta će biti dodeljena manjinskim zajednicama, dva srpskoj i jedno ostalim zajednicama.
Zvaničnici DSK su potvrdili koalicionu ponudu. Generalni sekretar stranke Ram Manaj (Ramë) kaže da se konsultacije nastavljaju.
“Mi ćemo danas izbliza sagledati ponude i koja to ministarstva nama treba da pripadnu”, izjavio je Manaj.
Na osnovu Ustavnog okvira i Poslovnika o radu Skupštine, Skupština Kosova se mora konstituisati najkasnije 30 dana od datuma proglašenja zvaničnih rezultata izbora. To znači da Skupština Kosova ima rok da se konstituiše do 5. januara. Ukoliko se to ne desi mnogi najavljuju institucionalnu krizu i nove izbore. Međutim, iz DPK kažu da će nova vlada biti formirana pre nove godine.

XS
SM
MD
LG