Dostupni linkovi

Çeku: Što pre proglasiti nezavisnost


Agim Çeku

Odlazeći premijer Kosova, Agim Çeku izjavio je da ne zna datum proglašavanja nezavisnosti ali je zatražio da se proglašenje izvrši što pre.

“Ja znam da će Kosovo postati nezavisno, ali tačan datum ne znam. Verujem da niko to ne zna“, izjavio je Čeku.

Mandatar za sastav nove Vlade Kosova Hashim Thaqi već izvesno vreme izjavljuje da zna tačan datum proglašavanja nezavisnosti, koje će se dogoditi uz saglasnost Brisela i Vašingtona.

Çeku je sugerisao novoj Vladi Kosova da vrši pritisak na međunarodnu zajednicu da ubrzaju rešavanje konačnog statusa Kosova.

„Mnoge zemlje EU, svakako i SAD, su donele odluku o priznavanju nezavisnosti Kosova. Sada treba koordinisati datum i vreme da se ova nezavisnost prizna sa što manje izazova od onih koji se predviđaju. Ja verujem da smo sada vrlo blizu nezavisnosti i očekujem da nova vlada izvrši pozitivni pritisak na međunarodnu zajednicu i verujem da će to učiniti“, rekao je Çeku, ističući kako očekuje da će se sa izazovima proglašavanja nezavisnosti Kosova suočiti kako domaće institucije i građani Kosova, takođe i međunarodna zajednica.

Američka državna sekretarka Kondoliza Rajs je pre dva dana izjavila da je pitanje nezavisnosti Kosova pitanje koje će se rešiti u roku od nekoliko nedelja, dok diplomate Evropske unije smatraju da bi se nezavisnost Kosova trebala proglasiti nakon drugog kruga izbora u Srbiji, početkom februara.

XS
SM
MD
LG