Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Nesuglasice oko nove rezolucije o Kosovu


Predsednik Srbije Boris Tadić i premijer Vojislav Koštunica na jednoj od sednica Skupštine Srbije

Skupština Srbije u sredu će da raspravlja o rezoluciji o Kosovu. Vladajuće stranke još nisu usaglasile tekst rezolucije, a sporna je poruka koju će Srbija uputiti EU u slučaju nezavisnosti Kosova.

Ono što je za sada izvesno je to da će u tekstu rezolucije biti naznačeno da je za Srbiju neprihvatljivo bilo kakvo rešenje statusa mimo Saveta bezbednosti i da bi eventualno jednostrano proglašenje nezavisnosti za Beograd bio ništavan čin. Problem u usaglašavanju teksta nastao je nakon što su Demokratska stranka Srbije i njen koalicioni partner Nova Srbija zatražile da se potpisivanje Sporazuma o asocijaciji i stabilizaciji sa Evropskom unijom uslovi garancijama za teritorijalnu celovitost Srbije. Portparol DSS-a Branislav Ristovojević poručio je da će vladajuća koalicija biti u krizi ukoliko se ne postigne dogovor o ovom stavu:
«Što se tiče toga da li ćemo u Evropsku uniju, evo deseti put ću da vam ponovim, ako vam nije jasno molim vas pišite ponovo. Srbija će u EU ući samo kao cela zemlja. Čudi me da taj stav DSS-a i NS-a još uvek nije jasan. Znači, Srbija je celovita zemlja i kao takva će ući u EU, to govorimo oduvek i tu nema nikakve promene.»
Lider NS Velimir Ilić tvrdi da će sednica Skupštine o Kosovu biti istorijska i da će na njoj predsednik Srbije Boris Tadić "morati da odgovori" kako će Srbija ući u EU, sa ili bez Kosova.
U Tadićevoj Demokratskoj stranci ipak očekuju da će većinski stav u Vladi biti da se potpiše Sporazum o stabilizaciji sa EU. Šefica poslaničke grupe DS-a Nada Kolundžija:
“Mislim da u tekst rezolucije o Kosovu ne treba stavljati rešenja koja prejudiciraju rešenje, pa su reakcija na ta prejudicirana rešenja. Dakle, to će biti naš stav. Ova rezolucija treba da sadrži okvir za državne institucije Srbije za nastavak procesa traganja za kompromisnim rešenjem.»
Iako stranke vladajuće koalicije imaju različite stavove o tome šta bi trebalo da sadržati tekst rezolucije o Kosovu, predsednik Skupštine Srbije Oliver Dulić zakazao je sednicu za sredu nakon što su radikali zapretili opstukcijom rada parlamenta ako do tog dana ne bude usaglašen tekst i rezolucija bude stavljena na dnevni red. Zamenik predsednika SRS Tomislav Nikolić:
“Svi govore o nezavisnosti i o tome da je to svršen čin. Odlažu do predsedničkih izbora, kao da će to nešto da promeni, ali šta mi čekamo, šta mi hoćemo da radimo? Mi hoćemo predlog rezolucije, i ako oni nisu spremni da ga napišu, napisaćemo mi. Nikada neću sprečavati približavanje EU samo neka ona kaže da je Srbija ovolika kolika je danas.”
Lider G17 plus Mlađan Dinkić poručuje da je se u delu javnosti postavlja "lažna dilema" da li treba potpisati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU i ističe da pitanja rešavanja statusa Kosova i evropske integracije treba potpuno odvojiti:
“Ako bi u slučaju nepovoljnog rešenja za status Kosova naša odluka bila fatalistička, mi onda pucamo sami sebi u nogu. G17 plus ne želi takav iracionalan pristup.”
Poslanik opozicione LDP Žarko Korać upozorava da je uslovom DSS-a da se sporazum o stabilizaciji sa EU potpiše samo ako se u njegov tekst unese klauzula da će se poštovati suverenitet i granice, lider DS Boris Tadić stavljen pred odluku da li će nastaviti da kohbitira u koaliciji koja je, prema njegovim rečima, sada već otvoreno antievropska:
“To ima vrlo malo veze sa Evropom, Evropi je već odavno jasno da Koštunica vodi jednu izrazito antievropsku politiku, a privid je zbog Kosova. E sad će Tadić morati da odgovori da li i dalje misli da su njegovi partneri u Vladi i Evropa i Kosovo ili su sad u ovom slučaju samo Kosovo, a bez Evrope. Moguće da će rezolucija biti još jedno krpljenje nečega što se zakrpiti ne može, ali ja sam potpuno siguran da će najveću cenu platiti Srbija.”
I direktor beogradskog Centra za evropske integracije Jovan Teokarević kaže da je inicijativa DSS-a upućena na adresu Demokratske stranke u Beogradu, a ne na adresu EU u Briselu:
“S druge strane ovo je možda i poruka Tomislavu Nikoliću da bi na taj način mogao da dobije bolje rezultate na predsedničkim izborima i postane vrlo izgledan kandidat za novog partnera u jednoj novoj koaliciji koju bi DSS imala za nekoliko meseci. Čini mi se da nije reč o tome da DSS ne zna da se parafirani sporazum više ne može menjati. Takođe im je dobro poznato da je vrlo neuobičajeno da se ovakav zahtev postavlja. Posebni pregovori sa Kosovom od strane EU traju već nekoliko godina i to su sve Vlade, pa i dve na čijem je čelu bio i jeste Vojislav Koštunica smatrale nečim što je normalno, i praktično svojim ‘da’ takvom načinu našeg pregovaranja, iz kog je bilo isključeno Kosovo, legitimisale posebnu liniju pregovaranja sa EU. Sve u svemu, trebalo bi dosta trezveno da gledamo na to što je DSS uputio i da ga smestimo pre svega u domaći kontekst, a ne u međunarodni.”
  • 16x9 Image

    Iva Martinović

    Posle petooktobarskih promena počinje da radi na beogradskom radiju Studio B, u početku kao novinar-reporter, a potom i kao urednik informativnih emisija. U aprilu 2007. prelazi na Radio Slobodna Evropa, gde radi kao novinar-reporter i voditelj dnevnih informativnih emisija.

XS
SM
MD
LG