Dostupni linkovi

Rusija blefira oko Kosova?


Vladimir Putin
Vladimir Putin

SAD i EU smatraju da Rusija blefira u svom protivljenju nezavisnosti Kosova i da kada ona bude proglašena Kremlj zapravo neće i ne može ništa da preduzme, piše američka agencija za strateške analize Stratfor.

Nezavisnosti Kosova ne protivi se samo Rusija već i pojedine članice Evropske unije iako je stav Brisela sve jedinstveniji i doneo je odluku o slanju misije. Kako piše Stratfor, Grčka se protivi nezavisnosti Kosova jer se pribojava da bi i Turci na severu Kipra mogli da učine isto, a Rumunija zbog straha od zahteva mađarske manjine u Transilvaniji za sve većom autonomijom. Zato će zemlje koje podržavaju nezavisnost Kosova morati da smisle opravdanje za zajedničku akciju UN, EU i NATO-a ili će biti prinuđene da deluju samostalno.

Međutim, svi pravni manevri i nisu previše bitni, ocenjuje Stratfor. Naime, ako SAD, Nemačka, Velika Britanija i Francuska zaista žele da Kosovo bude nezavisno, ono će to i postati.Naravno, postavlja se pitanje zašto SAD i vodeće evropske zemlje toliko insistiraju na nezavisnosti Kosova rizikujući tenzije pre svega u odnosima sa Rusijom.

Po jednoj teoriji, Zapad želi da eksploatiše neiscrpna prirodna bogatstva Kosova. Međutim, američka agencija za strateška istraživanja ocenjuje da zapadne kompanije to mogu činiti bez obzira na status Kosova. Prema drugoj teoriji, Zapad nastoji da pokaže svetu da nije protiv muslimana i priznavanjem Kosova želi da ublaži antiamerička i antizapadna osećanja u islamskim zemljama. No, Stratfor smatra da takav potez svakako neće promeniti raspoloženje mnogih muslimana koji su nezadovoljni odnosom Zapada.

Ova agencija navodi još dva moguća objašnjenja za insistiranje SAD i većine u EU na nezavisnosti Kosova. Jedno je birokratska inercija u zapadnim vladama. Naime, 1999. godine je utvrđena strategija za Kosovo u vreme kada je poziicja Rusije bilo potpuno drugačija i do dan danas na njoj se istrajava, bez obzira na veliku promenu u stavu Moskve. Drugo, ubedljivije objašnjenje po oceni Stratfora, jeste da su zapadni lideri itekako svesni da insistiranjem na nezavisnosti Kosova ne samo da sabijaju Putina u ćošak već i da, zapravo, to žele kako bi ga ponizili, pokazujući kako je njegovo protivljenje nezavisnosti Kosova i pretnja kontra merama čista retorika a da, zapravo, on nije u stanju da bilo šta učini.

Američka agencija za strateška istraživanja međutim smatra da Putin teško može sebi da dozvoli takvo poniženje a da bar ne pokuša da bilo uzvrati. Stratfor piše da to podseća na scenario svih velikih kriza, kada je jedna strana sabijena u ugao, a druga koja to čini smatra da protivnik neće moći da uzvrati, osim ako se u februaru, kada se očekuje proglašenje nezavisnosti Kosova, zaista ne pokaže da je procena Zapada tačna, odnosno da Rusija samo blefira, zaključuje američka agencija.
XS
SM
MD
LG