Dostupni linkovi

ICG: Nezavisnost Kosova posle izbora u Srbiji


Priština, Photo: Gezim Bahxaku
Priština, Photo: Gezim Bahxaku

Nakon predsedničkih izbora u Srbiji Kosovo treba da proglasi nezavisnost, saopštila je Medjunarodna krizna grupa. Ocenjuje se da je najbolje rešenje za Kosovo nadgledana nezavisnost.

Medjunarodna zajednica može da preporuči da Kosovo sačeka predsedničke izbore u Srbiji pa da onda proglasi nezavisnosti, izjavio je šef kancelarije Medjunarodne krizne grupe (ICG) u Prištini Aleks Anderson (Alex).
Anderson je kao veoma važan momenat za proglašenje nezavisnosti na osnovu plana Martija Ahtisarija, ocenio sednicu SBUN na kojoj je većina zemalja, izuzev Rusije, podržala dokument Ahtisarija. Anderson je predstavio izveštaj ICG, u kome se kaže da uprkos protivljenju Srbije i Rusije, SAD i EU treba da počnu sa primenom plana Martija Ahtisarija kako bi se tranzicijom postigla uslovna nezavisnost Kosova u maju 2008. godine.
Medjutim, Anderson je naglasio da se takva odluka može doneti i ranije.
“Odluka o proglašenju nezavisnosti može se doneti ubrzo posle drugog kruga izbora u Srbiji, a to je 3. februar”, rekao je Anderson.
U izveštaju “Kosovsko odbrojavanje: mapa za tranziciju”, koji je danas predstavljen u Prišstini, ocenjeno je da je misija posredničke 'trojke' bila neuspešna, jer je posle mnogih razgovora postalo očigledno da ne postoji šansa za zajednički dogovor. Stoga se porucuje da je Ahtisarijev plan o nadgledanoj nezavisnosti najbolja osnova za rešenje statusa.
Od EU se traži da preuzme ključnu ulogu u sprovodjenju plana i podrži buduće medjunarodno prisustvo, koje će činiti civilna Misija EU i Medjunarodna civilna kancelarija. ICG je preporučila da novo kosovsko rukovodstvo treba intenzivno da radi na terenu na integraciji srpske zajednice, stvaranjem novih većinski srpskih opština.
Od NATO-a, UNMIK-a i Kosovske policijske službe se traži da pruže sve bezbednosne garancije kako bi se omogućila mirna tranzicija.
XS
SM
MD
LG