Dostupni linkovi

Srbi će napustiti KPS?


pripadnici Kosovske policijske službe na ulicama Prištine

Sve su učestalije špekulacije da će u slučaju proglašenja nezavisnosti Kosova policajci srpske nacionalnosti istupiti iz Kosovske policijske službe (KPS).

Portparol Kosovske policijske službe ( KPS) Besim Hoti u izjavi za radio Slobodna Everopa kaže da ne iskljujčuje mogućnost da srpski policajci u slučaju jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova napuste kosovsku policiju.

“Takva opcija je moguća, mi ne isključujemo takvu mogućnost. Ali mi imamo maksimalno poverenje u srpske policajce sa visokim činovima na severu Kosova koji su nam kazali da Srbi neće istupiti iz KPS. Ali takodje nije isključeno da pojedinci iz KPS tako nešto učine. Mada se mi zaista nadamo da se tako nešto neće desiti”, rekao je Hoti.

Predsednik Srpskog nacionalnog veća ( SNV) severnog Kosova Milan Ivanović smatra da Srbi ,u slučaju jednostranog prohlašenja nezavisnosti Kosova,ne bi imali nikakvu pravnu obavezu da budu u bilo kakvim institucijama, kako kaže, nezavisne albanske države.

“Sigurno je da bi u periodu nametanja jedne takve nasilne odluke u potpunosti zaživeo jedan paralelalizam, tako da bi i KPS bila de fakto podeljena na srpsku i albansku policijsku službu. Jednostranim proglašenjem nezavisnosti Kosova i Metohije ‘urušava’ se i Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN i stvara se osnov za, u slučaju preuzimanje misije na Kosovu od strane EU, povratak svih srpskih institucija u pokrajini pa iI srpske vojske i policije”, kaže Ivanović za Radio Slobodna Evropa.

Predsednik SNV severnog dela Kosovske Mitrovice Nebojša Jović ocenjuje da bi možda najbolje rešenje bilo da policajci srpske nacionalnsoti ne napuštaju kosovsku policiju.

“Lično mislim da bi bilo dobro da pripadnici kosovske policije srpske nacionalnosti ostanu u KPS, naravno ukoliko ne budu isprovocirani da njihov ostanak bude nemoguć. Jer naše je pravo da kažemo da nas nezavisno Kosovo ne interesuje ali mislim da bismo morali da održimo kontakte sa UNMIK-om i KFOR-om, dakle da I dalje živimo u skladu sa Rezolucijom 1244 dokle god to bude bilo podnošljivo. Jer ako Srbi napuste KPS zaista ne znam koju bi uniformu onda obukli, srpske uniforme ne možemo navući a svaka treća uniforma bila bi paramilitarna organizacija. Tako da mislim da bi za sada bilo najbolje da srpski policajci ostanu u KPS”, zaključio je Jović.

Jović je istakao da SNV Kosova i Metohije još uvek nije donelo konačnu odluku o tome da li bi pripadnici kosovske policije srpske nacionalnosti trebalo da napuste KPS u slučaju jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova.
XS
SM
MD
LG