Dostupni linkovi

Savet bezbednosti ne može da donese odluku


Njujork Tajms
Njujork Tajms

Jučerašnja sednica Saveta bezbednosti je definitivno pokazala da Savet ne može da donese odluku o statusu Kosova i da će to biti učinjeno van okvira UN, ocenjuje svetska štampa.

"Njujork tajms" citira izjave britanskog ambasadora u UN Džona Sojersa da je jučerašnja rasprava pokazala koliko su stavovi Beograda i Prištine udaljeni, kao i američkog Zalmaja Kalizada da su razlike nepremostive i da je došlo vreme za odluku zato što je zadržavanje status quoa neodrživo jer je pretnja miru i stabilnosti u celom regionu.

"Njujork tajms" istovremeno navodi stavove premijera Srbije Vojislava Koštunice i ruskog ambasadora Vitalija Čurkina koji su se žestoko usprotivili nezavisnosti Kosova, zalažući se za nastavak pregovora. List ističe da je reč o sukobu principa suvereniteta i prava na samoopredeljenje koji je nemoguće prevladati.

"Njujork Tajms" citira izjavu italijanskog ministra inostranih poslova Masima Daleme, koji je predsedavao jučerašnjom sednicom Saveta bezbednosti da je podrška Rusije Srbiji i SAD kosovskim institucijama, zapravo dodatno udaljila dve strane. Dalema navodi da mu je predsednik Srbije Boris Tadić rekao "Ne mogu da dozvolim da Rusi budu veći Srbi od mene". Šef italijanske diplomatije ističe i da Kosovari ne mogu sebi da dozvole da budu manje Kosovari nego što je to predsednik Buš. Po njegovom mišljenju "Amerikanci potcenjuju složenost situacije na terenu".

"Los Anđeles tajms" piše da kosovsko pitanje može dodatno zahladiti odnose Rusije i Evropske Unije, jer će Moskva svakako blokirati prijem Kosova u Ujedinjene nacije a što će otežati uspeh evropske misije koja uskoro treba da stigne na teren.

XS
SM
MD
LG