Dostupni linkovi

Reakcije nakon sednice Saveta bezbednosti


Beograd, zgrada Vlade Srbije
Beograd, zgrada Vlade Srbije

Sednica Saveta bezbednosti o Kosovu potvrdila je dijametralno suprotne stavove EU i SAD, te Rusije u pogledu ovog pitanja. Prenosimo reakcije iz Srbije i sa Kosova.

Savet bezbednosti na sednici u sredu o Kosovu nije usvojio nikakve konkretne zaključke o Kosovu, potvrdivši još jednom oštre podele između Sjedinjenih Američkih Država i Rusije kad je u pitanju rešavanje ovog problema. Rusija i Srbija založile su se za nastavak pregovora, dok američki i predstavnici jezgra zemalja Evropske unije ističu stav da su mogućnosti pregovora iscrpljene.
Premijer Srbije Vojislav Koštunica u obraćanju Savetu bezbednosti ocenio je da će bilo koji oblik unilateralnog proglašenja nezavisnosti ili kršenja Rezolucije 1244, zasigurno "odvesti svet i Svetsku organizaciju u ozbiljnu krizu, koja bi mogla predstavljati novo razdoblje međunarodnih odnosa".
“Založio sam se, takođe, za nastavak pregovora jer teško je objasniti zašto bi bili vremenski oročeni i zašto pregovori koji u jednom trenutku nisu dali rezultata – a nisu ih dali zato što je jedna strana, albanska strana, od početka bila motivisana ili ohrabrivana da ne učestvuje ozbiljno u pregovorima – ne bi bili nastavljeni. U ovom slučaju, za koji mislim da je I dramatičan I istorijski I izuzetno važan, nalazimo se pred dilemom: ili međunarodno pravo postoji da bi bilo poštovano ili da bi bilo kršeno. Ako postoji da bi bilo poštovano, onda se mora poštovati Povelja (Ujedinjenih nacija), rezolucija (SB UN 1244), mora se kroz pregovore tražiti kompromis”.
Reagujući na nastup delegacije Srbije na East riveru, potpredsednik Vlade Srbije Božidar Djelić kaže da će i u buduće strategija Beograda biti insistiranje na pregovorima.
“Vlada Republike Srbije izrazila je nedvosmislenu podršku nakon što je naš premijer rekao da se Srbija zalaže za nastavak pregovora i da smatra da jedini forum gde se rešava status Kosova i Metohije je Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija”.
Delegacija Srbije, predvođena premijerom Srbije Vojislavom Koštunicom, u nastupu pred izvršnim organom svetske organizacije imala je sve argumente međunarodnog prava na svojoj strani i njena strategija i dalje će biti insistiranje na pregovorima i na tome da jedino Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija može doneti odluku o budućem statusu Kosova, kaže za naš program Bojana Aleksić, poslanica i član Odbora za inostrane poslove Skupštine Srbije.
“Smatram da je naša delegacija jako dobro nastupila, da su svi argumenti sa aspekta međunarodnog prava na našoj strani, da je ukazano da ukoliko dođe do kršenja Rezolucije 1244 i do ignorisanja Saveta bezbednosti kao tela koje je jedino merodavno da odlučuje o pitanjima nezavisnosti bilo koje države, pa tako i Srbije, da može doći do potpunog raspada međunarodnog prava ako se Kosovo prizna izvan SB UN. Ja se nadam da će argumenti koji su juče izneti od strane naše delegacije na čelu sa premijerom Koštunicom uroditi plodom i verujem da će doći do nastavka pregovora”.
Upitana šta će srpski pregovarački tim ponuditi kao odgovor ako se argumenti međunarodnog prava ne budu poštovali, Bojana Aleksić kaže:
“Nažalost, to se već događalo poslednjih 10-15 godina. Ne isključujemo mogućnost da se to dogodi i ovog puta, mada ćemo se do poslednjeg momenta zalagati za nastavak diplomatske borbe i za nastavak pregovora. Ukoliko se dogodi ono najgore, da Sjedinjene Američke Države i još neke zemlje priznaju priznaju nezavisnost Kosova, ako ona bude proglašena, mi tu nezavisnost Kosova, naravno, nikada nećemo priznati i nastavićemo borbu diplomatskim sredstvima. Na to nas obavezuje i naš ustav”.
Čujmo i poznatog britanskog publicistu i odličnog poznavaoca Zapadnog Balkana Tima Dzudu (Judah), koji uprkos tome što nije očekivao važne odluke od sednice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, naglašava da bi upravo protekla sednica, direktno ili indirektno, pravac događaja u vezi sa Kosovom mogla usmeriti u jednom pravcu.
“Naime, generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun mogao bi pre ili kasnije interpretirati rezoluciju 1244 tako da počne da smanjuje dok kompletno ne “isprazni” UNMIK, i pozove misiju Evropske unije da pojača svoje prisustvo na Kosovu, što bi de facto, bez formalnog ukidanja UNMIK-a, dovelo do uvođenja evropske policijske i civilne misije u tom regionu. Dakle, pre ili kasnije, to će biti rezultat ove sednice”.
Upitan da li Evropska unija ima validan pravni osnov da zameni misiju Ujedinjenih nacija na Kosovu, Judah kaže:
“Mislim da je njihova namera da taj pravni osnov na neki način zaobiđu. Ranije je bila u opticaju solucija da se UN misija formalno okonča, a da umesto nje dobijemo dve misije. Jedna bi bila misija Evropske unije, a druga bi bila međunarodna civilna misija, koja bi imala istu ulogu kao I kancelarija visokog predstavnika u Bosni. Međutim, zbog problema sa donošenjem nove rezolucije, ono čemu sad pribegavaju jeste da taj legalni problem zaobiđu. Rezonuju otprilike ovako: ako nema nove rezolucije Saveta bezbednosti, postojeća 1244 još je na snazi. To znači da će još uvek postojati Specijalni predstavnik generalnog sekretara Ujedinjenih nacija. Dakle, misija Ujedinjenih nacija tehnički neće biti ukinuta, ona će nastaviti da postoji u okviru već postojeće rezolucije 1244, iako u veoma smanjenom formatu, ali bi najveći deo posla zapravo bio prenesen na Evropsku uniju”.

Vreme za konkretne odluke


Priština, zgrada Skupštine Kosova
Politički predstavnici kosovskih Albanaca ocenjuju da je sednica Saveta bezbednosti UN, na kojoj je razmatran izveštaj posredničke ‘trojke’ Kontakt grupe, pokazala odlučnost SAD i evropskih zemalja da je vreme za pregovore okončano. Na Kosovu se sada očekuje proglašenje nezavisnosti u saradnji sa SAD i EU.
Neslaganje Zapada i Rusije po pitanju budućnosti Kosova najočiglednije je pokazano na sednici Saveta bezbednosti UN, izjavili su politički predstavnici u Prištini. Oni su kazali da je zbog nepromenjenih stavova vreme za pregovore okončano i da se sada mora preći na konkretne odluke. Potpredsednik Demokratske partije Kosova Fatmir Ljimaj (Limaj) kaže da je završena faza pregovaračkog procesa i da će se sada preći na donošenje odluke o nezavisnosti u koordinaciji sa Vašingtonom i Briselom.
“U Savetu bezbednosti UN je definitivno pokazano da se rešenje statusa Kosova putem pregovora sa Srbijom ne moze postići. Sada je potrebno realizovati plan Martija Ahtisarija”, izjavio je Ljimaj.
Portparol Demokratskog saveza Kosova Vehbi Miftari ocenio je veoma važnim što se u SBUN čuo glas nezavisnosti Kosova, koji je preneo predsednik Fatmir Sejdiu. Međutim, Miftari ističe da se nikakve odluke nisu ni mogle očekivati zbog već poznatog stava Rusije. “Proces ostvarenja državnosti Kosova je nepovratan”, rekao je Miftari dodavši da se mora ići sa proglašenjem nezavisnosti pošto dodatni pregovori nisu doneli rezultate.
S druge strane predstavnici srpske zajednice ocenili su da je na sednici Saveta bezbednosti UN pokazano da pravih pregovora između Prištine i Beograda nije ni bilo, pošto SAD i evropske zemlje već imaju stav o buducem statusu Kosova. Prema rečima Dragana Velića, predsednika SNV Kosova, do pomaka u procesu nije došlo pošto su iz Amerike i nekih zapadnih zemalja stizali signali da ako se ne postigne kompromis onda treba primeniti plan Martija Ahtisarija.
“Albanci nisu imali niti motivaciju a ni potrebu za takvim pregovorima, što znači da ono što je Marti Ahtisari vodio odnosno konkretnih i pravih pregovora nije bilo, samim tim iz takvog jednog procesa ne može se doći ni do kompromisnog rešenja. Nažalost svi akteri ovog procesa ostaju pri svojim pozicijama i tu nemamo nikakvog napretka. Ono što se nadamo jeste da će preovladati argumenti da se poštuje međunarodno pravo.”
Lideri kosovskih Albanaca očekuju da se proces rešavanja statusa nastavi u Skupštini Kosova. Potpredsednik Alijanse novo Kosovo Ibrahim Gaši (Gashi) ocenio je da pozitivne pomake treba tražiti u stavovima Evrope i Vašingtona. “Odluka SAD i EU da misiju UN zamene misijom EU predstavlja garanciju da će proces biti pod kontrolom i da će se ozvaničiti nezavisnost”, izjavio je Gaši.
Srpski predstavnici upozorili su da jednostrana rešenja mogu dovesti do presedana i rizika. Velić kaže da je najbolje da se rešenje postigne pregovorima, da ono bude obostrano prihvatljivo, jer će u slučaju proglašenja i priznavanja nezavisnosti doći do nestabilnosti.
“U slučaju drugačijih poteza sigurno da će biti izazovi veliki, veliki su to rizici u smislu rešavanja statusa jednostranim pristupom, jednostrano priznavanje je jedna vrsta zamrznutog konflikta koje sigurno neće ponuditi ništa bolje ni Evropi pa ni svetu.”
Politički analitičari ocenjuju da se proces rešavanja statusa kreće ka finišu, pošto su velike sile ukazale da su iscrpljene sve mogućnosti za pregovore. Škeljzen Maljići (Shkëlzen Maliqi) istakao je važnost sednice Saveta bezbednosti UN. "Na sednici je iznet stav SAD i EU da se u procesu rešavanja statusa mora ići napred. Te zemlje imaju svoje trupe na Kosovu i predstavljaju stub NATO-a, tako da one mogu da nastave sa političkim delovanjem”, izjavio je Maljići.
U svakom slučaju, iako se smatra da je došlo vreme za konkretne odluke, analitičari procenjuju da pre februara naredne godine neće biti doneta odluka o nezavisnosti.

Očekivanja građana

Srbi i Albanci koji žive na Kosovu pomno su pratili završetak sednice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija. Slično političkim liderima, kosovski Albanci smatraju da je dosta pregovora i da je vreme za nezavisnost Kosova, dok kosovski Srbi misle da se do kompromisnog rešenja statusa Kosova može doći samo nastavkom pregovora između Beograda i Prištine uz svesrdnu pomoć Rusije.

Građanin severne Kosovske Mitrovice Jovan Pantović smatra da će se o statusu Kosova još pregovarati i da će se budući status rešavati u 2008 godini:

“Sinoćna sednica Saveta bezbednosti UN nije donela ništa novo, što je bilo i očekivano, obzirom da su obe strane ostale čvrsto’ ukopane’ u svojim stavovima. Iz tog razloga smatram da rešenje statusa Kosova nije na pomolu i siguran sam da će se pitanje statusa Kosova rešavati u sledećoj godini.”

I Nataša Cvetanović ocenjuje da će se pregovori između Beograda I Prištine nastaviti uz pomoć Rusije:

“Drago mi je što je Rusija još jednom pokazala naklonost srpskoj strani, što praktično znači da ćemo dobiti neke garancije da ostanemo I opstanemo na ovim prostorima.Lično mislim da će pregovori biti nastavljeni i da se u narednim mesecima ne može očekivati donošenje bilo kakve odluke o statusu Kosova. Znam da su SAD i veći deo zemalja EU protiv nastavka pregovora Beograda i Prištine, ali ja mislim da je to neminovnost sa kojom će se pomiriti kad-tad.”

Kosovski Albanac Gjani Muhadri smatra da je dosta pregovora i da je vreme za nezavisnost Kosova:

Daj Bože da se ne pita Rusija, i nek se radi to sto se planiralo. Nemamo sto da cekamo više. Nezavisnost, nema drugo, samo nezavisnost.”

I Afrim Mziu deli isto mišljenje:

“Smatram da je sednica bila uspešna. Dosta smo čekali, već osam godina. Dosta je obećanja bilo i mislim da sada zaslužujemo nezavisnost i da idemo dalje.”

XS
SM
MD
LG