Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Protest Srba uoči sednice Saveta bezbednosti


Kosovska Mitrovica

Uoči sednice Saveta bezbednosti UN, koja će 19. decembra biti posvećana Kosovu , sa protesnog skupa u severnoj Kosovskoj Mitrovici Srbi su poručili da žele da žive na Kosovu u sastavu Srbije.

Predsednik zajednice srpskih opština i naselja Kosova i Metohije Marko Jakšić poručio je sa danasnjeg protesta da kosovski Srbi žele da ostanu građani Srbije i da Kosovo ostane sastavni deo države Srbije:
“Danas smo se skupili ovde iz najmanje dva razloga. Prvi je da uputimo podršku našoj delegaciji na čelu sa predsednikom Vlade Srbije Vojislavom Koštunicom koji na sednici Saveta bezbednosti UN zastupati i brani interese Srba sa Kosava i Metohije. Drugi razlog što smo ovde danas jeste da uputimo poruku međunarodnoj zajednici i EU da mimo rezolucije Saveta bezbednosti UN misija EU nije dobrodošla na ovim prostorima.”
Predsednik Srpskog nacionalnog veća (SNV) severnog Kosova Milan Ivanović izjavio je na današnjem skupu da je pokrajina Kosovo najvažnije integralno srpsko pitanje:
“Kosovo i Metohija je duhovna kolevka srpstva , Kosovo je temelj i osnova srpske države. Kosovo je srpski Jerusalim i bez njega nema države Srbije niti srpskkog naroda.”
Današnji miting u Kosovskoj Mitrovici na kome se okupilo više hiljada građana održan je pod sloganom "’NE’ nelegalnoj misiji EU mimo rezolucije Saveta bezbednosti UN, ‘NE’ nezavisnom Kosovu i veliko ‘DA’ opstanku Kosova i Metohije u sastavu Srbije i Srba kao punopravnih građana Srbije".
Iako je bio najavljen dolazak državnog sektretara za Kosovo i Metohiju Dušana Prorokovića on se danas nije pojavio. Današnji protest u Kosovskoj Mitrovici je protekao bez incidenata.
XS
SM
MD
LG