Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Ubrzan evropski put za Srbiju?


Brussels

Očekuje se da lideri država i vlada Evropske Unije na današnjem samitu odluče da Srbiji ubrzaju proces evropskih integracija. Za EU pregovori Beograda i Prištine su okončani.

Evropski lideri su "uvereni da se napredak Srbije ka EU, uključujući status kandidata za članstvo, može ubrzati", kaže se u nacrtu zaključaka koje bi na kraju samita trebali usviojiti lideri 27 evropskih država. Da će zaključci biti pozitivni po Srbiju potvdila je i nemačka kancelarka Angla Merkel: “Želimo signalizirati Srbiji da nam je potrebna stabilna Srbija”, kazala je Merkel. Zemlje članice Evropske Unije se, bez izuzetaka, slažu da Srbiji treba ponuditi opipljivu evropsku perspektrivu, medjutim na današnjem samitu će ipak dominirati debata o Kosovu i najava o progralšenju nezavisnosti početkom naredne godine.
Švedski minister inostranih poslova Carld Bildt je kazao da treba sačekati i videti kada će Kosovo biti nezavisnso ali da svakako Unija o tome neće odlučivati u toku današnjeg dana.

“Svkakao ćemo danas doneti revolucionarne odluke koje se trebaju kasnije uobličiti”, kazao je Bildt.
nekolicina zemalja Evropske unije poput Grčke, Slovačke, Rumunije i Španije, strepe da bi nezavisnost Kosova mogla poslužiti kao model za ostale delove sveta ali su svakako obećale da neće kvariti jedinstvo Evropske unije, jedino se Kipar otvroeno suprotsavlja nezavisnosti Kosova, ali stoga tvrdi da neće ometati rad misije koja će preuzeti mandate od UNMIK-a. Prema nacrtu zaključaka koje će usvijitiu lideri, Evropska Unija smatra da su pregovori izmedju Pristine i Beograda okončani te da treba ići dalje sa reševanajme statusa jer je trenutno stanje neodrživo.

  • 16x9 Image

    Gjeraqina Tuhina

    Dopisnica Radija Slobodna Evropa (RSE) iz Brisela, počela je karijeru u nedeljniku "KOHA" koji se potom pretvorio u dnevni list "Koha Ditore" i smatra se najčitanijom novinom na Kosovu. Za RSE radila kao kosovska dopisnica od februara 1998. Bila je među retkim glasovima koji su se mogli čuti sa lica mesta u prvim danima NATO bombardovanja. Godine 2000. prelazi u Brisel i nastavlja sa izveštavanjem za RSE i radi kao briselska dopisnica za Radio-televiziju Kosova.

XS
SM
MD
LG