Dostupni linkovi

Lanac podrške Mladiću u Vojsci RS


Ministarstvo odbrane BiH provjerava tridesetak osoba, nekadašnjih pripadnika Vojske RS-a, za koje se sumnja da su na bilo koji način bili dio mreže podrške osumnjičenom za ratne zločine Ratku Mladiću, izjavio je prvi čovjek ovog ministarstva, Nikola Radovanović. On je rekao kako se na spisku nalazi i desetak osoba za koje se sumnja da su bile dio lanca podrške, a aktivni su pripadnici Vojske RS-a.

Prema Radovanovićevim riječima, oni pripadnici koji se provjeravaju u Vojsci RS-a, od 1. januara naredne godine neće više biti u Vojsci, bez obzira na to kolika je njihova uloga u svemu tome. Na taj način, kako kaže, bit će otklonjene sumnje da bilo ko iz Oružanih snaga BiH pruža podršku osmunjičenim za ratne zločine.

Prikupljena dokumentacija, ističe državni ministar odbrane, dostavljena je ministru unutrašnjih poslova ovog bh. entiteta, Darku Matijaševiću.

U izjavi za naš program portparol MUP-a Radovan Pejić kaže kako Matijašević ne želi komentarisati Radovanovićeve informacije plasirane u javnosti, jer su one dio obavještajnog rada koje provodi MUP RS-a sa sigurnosnim službama Bosne i Hercegovine:

“Te aktivnosti se provode u skladu sa zakonskim odredbama i utvrđenim policijskim procedurama. Posebno možemo naglasiti da je ministar unutrašnjih poslova u datom roku odgovorio kopredsjedavajućem Komisije za odbranu u BiH i da relevantne informacije u vezi sa svim postavljenim pitanjima su sadržane u tom odgovoru. Imajući u vidu da se radi o službenoj prepisci ministra, detalje u vezi sa činjenicama koje su navedene u odgovorima, MUP RS-a neće iznositi u javnost.”

Iako je ministar odbrane BiH, Nikola Radovanović, rekao kako će izvještaj o provjeri nekadašnjih i sadašnjih pripadnika Vojske RS-a koji su dio mreže podrške Ratku Mladiću biti proslijeđen Uredu Visokog predstavnika i NATO štabu u BiH, u OHR-u kažu kako izvještaj još uvijek nisu dobili.
XS
SM
MD
LG