Dostupni linkovi

Paralelni referendum


„Vijeće narodnih skupština“ tvrdi da je najveća nevladina orgnizacija, jer okuplja 24 regije, odnosno narodne skupštine i s toga nikome ne dozvoljavaju da u ime srpskog naroda u Crnoj Gori učestvuje u dogovaranju bilo kakvih referendumskih uslova koji bi onemogućili crnogorskim državljanima koji su građani Srbije da glasaju. Goran Ćetković, iz Informativne službe „Vijeća narodnih skupština“, objašnjava:

„Zbog svih navedenih razloga i nezapamćene prisile na nezaštićeni narod Upravni odbor ’Vijeća narodnih skupština Crne Gore’ donio je odluku da u sklopu božićnih aktivnosti ’Vijeća’, koji su inače tradicionalna, u svim regijama, u svim narodnim skupštinama formiraju odbori za praćenje i sprovođenje referendumskih aktivnosti“.

Zamoljen da pojasni šta to konkretno znači čelnik „Vijeća narodnih skupština“ Momčilo Vuksanović kaže:

„Kakva će ta naša aktivnost biti to mi sada ne možemo da pretpostavimo, ali spremni smo na sve da bismo zaštitili status i identitet srpskog naroda u Crnoj Gori“.

RSE: Šta to znači na sve?

VUKSANOVIĆ: Na sve demokratske standarde, poštujući sve demokratske standarde onako kako je to i predviđeno svim tim procedurama.

Na više puta postavljeno pitanje od strane novinara da li to znači da će, ukoliko vlast i opozicija uz posredništvo Evropske unije dogovore pravila o referendumu bez mogućnosti da glasaju državljani Crne Gore iz Srbije, što je gotovo izvjesno imajući u vidu da je to eksplicitno odbačeno preporukama Venecijanske komisije, „Vijeće narodnih skupština“ organizovati paralelni referendum, Vuksanović je odgovorio:

„Nijeste mogLi da iz svega toga zaključite na koji način to želimo da organzujemo i da li su to Srbi u Crnoj Gori i da li su to državljani koji žive van Crne Gore, a imaju ta demokratska prava i stvarno su državljani Crne Gore. Mi još nemamo tu varijantu kako smo to zamislili.“

Čelnik „Vijeća narodnih skupština“ je uvjeren da oni imaju kapaciteta i sposobnost da vrlo brzo organizuju eventualni referendum za srpski narod u Crnoj Gori u čak kraćem roku nego što je to bio slučaj sa referendumom iz 1993. koji je organizovan za nedjelju dana:

„Veoma kratko, odmah da vam kažem. Potpuno, mnogo kraće nego što što bi bile ove pripreme i taj referendum bi bio daleko..“

RSE: Kao i kratkih priprema iz ’92?

VUKSANOVIĆ: Pa, mogli bismo možda i brže da sprovedemo taj referendum?

Najava iz „Vijeća narodnih skupština“ nijesu izazvale naročite reakcije. Predsjednik Savjeta Grupe za promjene Svetozar Jovićević kaže da mu nikad nije bilo jasno šta ta organizacija zapravo znači, te da njihove aktivnosti doživljava samo kao dio predreferendumskog folklora i primijećuje:

„Samu ovu inicijativu ne treba komentarisati. To je dio predreferendumskog folklora, zvuči prijeteće, zvuči vrlo oštro, a, ustvari, mislim da neće značiti ništa“.

A koordinator Pokreta za nezavisnost Rade Bojović na pitanje da li bi najave koje stižu iz „Vijeća narodnih skupština“ mogle uticati na destabilizaciju predreferendumske atmosfere, odgovara:

„Ako neko ima namjeru da od ozbiljnih pitanja pravi neku vrstu političkog teatra, može da ga pravi, ali isto tako se zna gdje su zakonske granice. Postoji nešto što vi možete da radite, a postoji nešto što naravno neće biti moguće raditi što je s onu stranu zakona, jer u Crnoj Gori nema nikakve dileme da kada je u pitanju politička stabilnost ovog procesa, svi ćemo se zajednički uvjeriti da će se proces odvijati mnogo stabilnije nego što neki protivnici crnogorske nezavisnosti misle. Mislim da je to krajnje neproduktivno i samo jedna loša poruka koju će isti oni koji to sada rade morati korigovati u narednih četiri, pet mjeseci.“
XS
SM
MD
LG