Dostupni linkovi

Piloti na biroima za zapošljavanje


Iako je do stupanja na snagu zakona o oružanim snaga Bosne i Hercegovine ostalo još samo šest dana, još uvijek je nejasno kako će izgledati buduće vazduhoplovstvo BiH. S obzirom da je u BiH samo Vojska RS-a imala svoje vazduhoplovstvo, začuđuje da u Ministarstvu odbrane ovog bh. entiteta još ne znaju kako će izgledati organizacija vazduhoplovnih snaga BiH. Portparol Ministarstva odbrane RS-a, Boris Kozlak:

“Što se tiče vazduhoplovnih snaga budućih oružanih snaga BiH, konačna struktura još uvijek nije poznata. U narednom periodu treba da se usaglasi organizacijsko - formacijska struktura potpuna i Ministarstvo odbrane BiH će tu organizacijsko - formacijsku strukturu iznijeti kao prijedlog Predsjedništvu BiH, tako da bi ustvari Predsjedništvo BiH trebalo da dadne konačnu odluku o budućnosti vazduhoplovstva.”

Međutim, zbog lošeg stanja 19 borbenih aviona i nedostatka materijalnih sredstava za nabavku novih, sve je izvjesnije da će Bosna i Hercegovina imati vazduhoplovstvo bez aviona. Ministar odbrane Bosne i Hercegovine, Nikola Radovanović:

“Ono što nije predviđeno u novom rješenju je postojanje avijacijske komponente u ovom vidu, već je težište na helikopterskim jedinicama, na radarskim sistemima i na artiljerijskim i raketnim sistemima jedinica za protivvazdušnu odbranu. Razlog: ono što trenutno postoji u vazduhoplovstvu protivvazdušne odbrane RS-a, kad je riječ o avionima, to su tehnološka rješenja koja potiču iz šezdesetih, sedamdesetih i osamdesetih godina i koja ne zadovoljavaju moderne zahtjeve, koji bi zahtijevali kupovinu novih letjelica, za koje nema uslova u budžetu. To je glavni i osnovni razlog zbog čega se ne predviđa postojanje avijacijske komponente.”

Sve ovo dovodi u pitanje i budući status pilota vojnih aviona. Novac potreban za školovanje pilota borbenog aviona doseže sumu od blizu dva miliona dolara. No, ima li se u vidu činjenica da ni piloti koji su proteklih godina napustili Vojsku RS-a nisu u poziciji da se bave svojim poslom, čini se da su novac i vrijeme za njihovo školovanje samo još jedna promašena investicija.

Darko Vučić, bivši vojni pilot, smatra da bi svi piloti koji postanu višak mogli biti dobra osnova za razvoj bh. vazduhoplovstva. Besmisleno je, kaže Vučić, nakon toliko sredstava uloženih u ove ljude da se oni sada prebacuju u poljoprivredne ili neke druge socijalne programe:

“Naravno, socijalni programi koji će im ponuditi možda neki poljoprivredni obrt, sigurno neće biti adekvatni. Potrebno je zaista još ulagati ukoliko želimo da razvijemo, prvo, kapacitete vazdušnog saobraćaja, a te ljude uposlimo tu. To bi bio neki logičan put što se tiče pilota, konkretno pilota Vojske RS-a koji će sutra ostati bez pravog angažmana.”

Nakon što bh. političari proslave božične i novogodišnje praznike, vjerovatno će i rješavanje ovog pitanja doći na dnevni red. Ali, već sad je sasvim izvjesno da bi se na biroima za zapošljavanje mogli naći i vojni piloti, što će vjerovatno biti jedinstven slučaj u svijetu.
XS
SM
MD
LG