Dostupni linkovi

Vlasnički odnosi uslov za razvoj Brezovice


Sve je manje gostiju u hotelima na Brezovici, gde se ski sezona sada svodi na posete manjih grupa turista sa Kosova, radnike u medjunarodnim organizacijama, jednodnevni ili vikend turizam. Hoteli, ski liftovi i svi ostali propratni objekti nisu modernizovani, te turisti tesko mogu uzivati u raznovrsnim zimskim sportovima.

Nekada su ovu planinu, koju zovu zimska lepotica, smestenu na jugu Kosova, izmedju Prizrena i Urosevca, posecivale hiljade turista iz zemalja bivse Jugoslavije i sire.

Ali danas glavni razlozi sto ovo turisticko mesto stagnira su politicke i ekonomske prirode, kaze direktor Ineks ski centra, Aleksandar Janicijevic:

“Broj turista oscilira zavisno od uslova, pre svega ekonoske i bezbednosne situacije ali je opsta cinjenica da je obim turistickog prometa na Brezovici od rata naovamo veoma mali”.

U Ineks ski centar Brezovica, koga cine hoteli Narcis i Molika, niko nece da investira jer nisu reseni imovinsko-pravni odnosi. Od 80-ih godina proslog veka kada su hoteli izgradjeni, osim redovnih popravki, nikakva modernizacija objekata nije obavljena. To je drustveno preduzece, cije je sediste u Beogradu, i ne zna se kada ce ono biti privatizovano.

Uslov za priliv novca je jasno imovinsko stanje, kaze Janicijevic:

“Malo je investirano, mi smo ulozili nekih 200 hiljada sopstvenih sredstava jer je veoma tesko u ovoj situaciji obzirom na neresen status preduzeca. Mi smo drustveno preduzece tako da drustvena preduzeca ovde na Kosovu prosto je nemoguce da dobiju kredite, treba niz saglasnosti, jednostavno nemoguce je u ovoj situciji zaduziti se kreditno”.

Ovakav problem utice na sve losije ekonomsko stanje u opstini Strpce, u cijem je sastavu Brezovica.

Potpredsednik opstine Strpce, Slavisa Staletovic, kaze da je Ineks ski centar nosilac ekonomskog razvoja u opstini a neresena pitanja direktno uticu na zivot ljudi:

“U samom centru je zaposleno oko 300 radnika a posredno je za sam centar mozda vezano oko 2,000 ljudi koji zive od tog ski centra. Situacija u opstini je vrlo losa i ovo ce biti dodatna negativna pojava ako ne dodje do otvaranja ski sezone ili ako se zakasni, jer znamo da sezona traje dva, tri meseca i mora da se brzo deluje”.

Kosovo prolazi kroz fazu tranzicije i nasledjenim pravnim odnosima iz socijalistickog vremena. Sada se sistem reformise u skladu sa principima kapitalizma i demokratije, sto podrazumeva da drustvena imovina nece postojati, vec javna ili drzavna i privatna imovina.

Prema recima Dimitrija Redzica, iz OEBS-ovog Odeljenja za ljudska prava u Strpcu, investicija moze biti samo ako se odgovori na pitanje cija je imovina i cija ce biti:

“Taj prelaz je dosta slozen. Mi imamo bezbroj preduzeca koja ne funckionisu, koja propadaju bas zbog toga sto im nije resen imovinsko pravni status. Sto se pre izvrsi privatizacija to ce se pre stvoriti uslovi za ekonomski razvoj”.

O vaznosti turizma govori i cinjenica da ta grana povlaci sa sobom i ostale delatnosti.

Kako bezbednosno stanje nije problem, a dokaz za to je da je Brezovica srpska sredina a najcesci gosti su Albanci, ostaje da se za razvoj jedinog ozbiljnog turistickog mesta na Kosovu rese vlasnicka pitanja.

I dok ceka investicije, kako kaze Janicijevic, ski centar ce raditi:

“Najosnovnije pripreme za nastupajucu zimsku sezonu su izvrsene, remont zicare i ski liftova, remont na hotelima. Gostiju jos nema. Imamo najava za januar, februar i mart mesec. Nadam se solidnoj sezoni, ne nekoj sezoni, nekom velikom prilivu gostiju ko sto je bilo ranijih godina, ali nekoj poseti koja ce uspeti da ski centar odrzi u zivotu”.
XS
SM
MD
LG